Банкеръ Daily

Илияна Йотова:

Науката, а не асфалтът, е в основата на развитието

"Науката, а не асфалтът, е в основата на развитието на всяка нация. Истински държавник е този, който показва своята грижа за развитието на науката. Този, който в политиката си се допитва до експертизата на учените и не живее с идеята, че знае всичко. Който прави така, че българският учен да е горд, че е отдал себе си на науката, а не стои назад в социалната стълбица. Който стимулира младите да се занимават с наука в България.“ Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотова на тържественото събрание по случай 151 години от създаването на Българската академия на науките.

Вицепрезидентът изтъкна, че 151 години Академията противопоставя просветеност на посредственост и остава вярна на мисията си да гради бъдещето на българската нация. "В институтите на БАН се твори наука на световно ниво. БАН не е закостеняла институция, както ще чуете от недобросъвестни политици, а непрестанно развиващ се научен център, отворен към света и участва в множество европейски и световни програми и проекти“, посочи Йотова и открои някои от най-новите достижения на учените. По думите на вицепрезидента, с дългогодишната си история, с множество постижения, БАН е гордост и доказателство, че само с висококачествено образование и наука можем да се съревноваваме в световен мащаб.

„Днес, когато пандемията от Ковид-19 е сковала целия свят, погледите ни отново са насочени към учените. От този вирус, от следващи кризи ще ни спасят науката и учените, а не политиците“, подчерта Йотова.

Вицепрезидентът изтъкна, че за наука и образование държавата не трябва да пести средства. Това би означавало, че "пести от развитието и бъдещето".

Facebook logo
Бъдете с нас и във