Банкеръ Daily

Общество и политика

Натрупаните дългове на болниците са над 150 млн. лева

Над 150 милиона лева са натрупаните дългове на болниците. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на изслушване в парламента за актуалното състояние на здравната система.

"Търсенето на решение за бъдещето на болничната помощ е въпрос на провеждане на хоризонтална политика в цялата страна", каза Ананиев, визирайки ситуацията със здравеопазването в Северозападна България. Това ще се осъществи чрез предстоящи нови медицински стандарти, нови цени на клиничните пътеки, предстоящ национален рамков договор за три години, правила за добра медицинска практика. Ресорният министър добави, че предстоят и инвестиции по проект за модернизация на спешната помощ, нова политика в областта на специализацията и увеличаване на приема на студенти по медицина и на професионалисти по здравни грижи.

Общото население на областите Видин, Враца и Монтана е 377 051 души, от тях с непрекъснати здравноосигурителни права са 325 729. В трите области работят общо 626 лекари, а общият брой на болниците е 19, посочи Ананиев. За капиталови разходи в болницата "Св. Петка" - Видин, са предвидени 570 хил. лв., за МБАЛ "Христо Ботев" - Враца, - 1 299 500 лв., за болницата в Монтана - 310 хил. лв. Министърът допълни, че в болницата във Враца очакванията са за ръст на приходите с над 30 на сто още през следващото тримесечие. Ще се търси механизъм за осигуряване на медици за спешна помощ, образна диагностика и реанимация, както и ще се ползва максимално потенциалът на 19 специализанти. В болницата ще се възстанови инвазивната кардиология и отделението по съдова хирургия. Водят се преговори за предоставяне на банков заем, за да се елиминират просрочените задължения на лечебното заведение, които са над 8 млн. лв., добави той.

Във Видин болницата обслужва банковия си заем равномерно, но там има недостиг на кадри и две отделения не работят с пълния си капацитет. Намирането на специализанти и нови лекари е от ключово значение за болницата. В Монтана дейностите се развиват ефективно, недостиг има само на уролози.

"Няма нужда да се закриват отделения и клиники, а има нужда да се оптимизират и стабилизират, като основният проблем е човешкият ресурс", подчерта Ананиев. "Каквато и оздравителна програма да има, когато тече 10-процентната лихва, нищо не е в състояние да помогне на лечебните заведения, но за болниците във Видин и Враца сме в много напреднала фаза на разговори с кредиторите", каза още той..

Министърът съобщи, че на 15 юли ще представя вариант на здравноосигурителен модел. След това ще бъде представен пред Министерския съвет. Моделът води до увеличаване на контролните функции на участниците в здравноосигурителния процес. "Нецелесъобразното използване на средствата е непростима грешка и ще се постарая всички причини, водещи до това, да бъдат премахнати", категоричен е той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във