Банкеръ Weekly

Общество и политика

НАТО ПРЕОСМИСЛЯ СТРАТЕГИЯТА СИ НА ЮЖНИЯ ФЛАНГ

Заедно с процедурата по приемането на Полша, Чехия и Унгария в НАТО съюзът започна обсъждането и на новата стратегическа концепция за ролята си като фактор за стабилността в света. Совалката на генералния секретар на НАТО Хавиер Солана в страните от Югоизточна Европа и посещението му в София са свързани с трудния процес на преосмисляне на новата роля на Северноатлантическия пакт на европейския континент. Американският Сенат отложи гласуването на резолюцията по разширяването на съюза, докато Европа не изчисти своята позиция за бъдещата роля на организацията, а тя трябва да е подчинена на основната идея: че САЩ не могат да абдикират от водещата си роля в НАТО. В същото време Вашингтон настоява НАТО да концентрира ролята си не само върху защитата на територията на страните членки, а все повече да насочва вниманието си към опасностите в световен мащаб.


Доколко тази позиция ще даде тон на дискусията за НАТО, ще стане ясно от предстоящите дебати през следващите 12 месеца, колкото остават до срещата на високо равнище на лидерите от Северноатлантическия пакт през април 1999 г. във Вашингтон по повод 50-годишнината на НАТО. Тогава заедно с приемането на трите страни НАТО ще одобри и нова стратегическа концепция за своята роля в света. Както отново подчерта българският президент Петър Стоянов, трагедията на Балканите във връзка с косовската криза има и положителна черта - тя още по-силно катализира желанието на България за членство в НАТО.


За разлика от преди обаче тези думи отразяват реалното развитие на събитията в югоизточната част на Европа. Конфликтите в този район ускориха процеса на преосмисляне на досегашната стратегия на НАТО, която през последните девет години поставяше ударението върху възпиращата отбранителна сила и в повечето случаи представляваше ситуативна реакция на предизвикателства срещу сигурността.


Всъщност дискусията за бъдещето на НАТО започна още преди три години покрай войната в Босна, когато ясно пролича необходимостта от нова стратегия за района на Югоизточна Европа.


НАТО трябва да се преориентира в югоизточна посока, защото там е несигурността и оттам пред последните седем години идват предизвикателствата срещу европейската сигурност - категорично заяви в статията си в Интърнешънъл херълд трибюн Ханс Бинендиг, директор на Института за национални и стратегически изследвания към Съвета за национална отбрана на САЩ. Според него би било добре точно сега, в навечерието на половинвековния си юбилей, едновременно с приемането на трите страни от Централна Европа НАТО да излезе и с нова концепция за своето бъдеще.


Според Джеси Хелм, председател на Сенатската комисия за външна политика, става въпрос за две концепции, които вече е време да бъдат обединени в една: от едната страна стои северната концепция, която е доста добре разработена, а от друга - южната стратегия, която се нуждае от допълнение и актуализиране.


Досега НАТО бе твърде активен в своята северна стратегия, която целеше да стабилизира страните в преход в северната и централната част на Европа. Ставаше дума за стабилизиране на стратегическото пространство между Русия и Германия, което през този век причини толкова трагедии на Европа и света. На практика тази стратегия вече е осъществена и колективната отбрана дори е институционализирана с работата на съвместния комитет за консултации НАТО-Русия.


Приемането на Чехия, Унгария и Полша бе част от тази стратегия.


В южната част на Европа стратегията на Северноатлантическия пакт обаче не бе толкова активна и се характеризираше най-вече с ad hoc реакции на определени предизвикателства: кризата в Босна, сега конфликта в Косово.


Явно е настъпил моментът, когато южната стратегия на НАТО трябва да се определя не толкова от територията, колкото от общите интереси на европейците. А те са не по-малко важни и включват действия по запазване достъпа до Персийския залив, контрол върху емиграцията от Северна Африка към Европа, предотвратяване геноцида на Балканите и осуетяване на възможността терористични държави да разполагат с оръжие за масово унищожение. Тоест интересът на НАТО към Балканите вече се вписва в една нова глобална концепция за южния фланг, който е не само европейски. А на практика е границата между Европа, Африка и Азия. Но тъй като тази граница е твърде нееднородна, НАТО се нуждае от нови ангажименти и цели. Защото за разлика от Севера, където се провеждат само военни учения, на Юг се водят реални военни действия.


Този нов момент в развитието на Югоизточна Европа поражда нови надежди за страните от региона. Новата стратегия на НАТО трябва да бъде постигане на стабилност и стабилизация на Балканите. Това означава, че НАТО трябва да продължи със своите стратегически планове за разширяване към нови страни именно на Балканите. Посещението на Солана в София отразяваше именно тази нова реалност. Което означава, че България, наред със Словения и Румъния, има шанс да се превърне в един центровете на тази нова южна стратегия за стабилизация, както Полша, Унгария и Чехия станаха център на северната стратегия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във