Банкеръ Daily

Общество и политика

НАТО може да изтегли част от войските си от Турция, смята проф. Константинов

След референдума предполагам, че в НАТО вече са наясно, че Турция не е този стабилен партньор, който е бил допреди няколко години. Това каза  политическият експерт и изборен анализатор проф. Михаил Константинов в интервю за агенция „Фокус“

„Това може да доведе до промяна в стратегията на НАТО и до частично изтегляне на натовските войски от територията на Турция. Много тежки проблеми има пред турската страна. За съжаление, те автоматически се превръщат и в наши проблеми. Даже някои анализатори предвидиха обратен поток на турски изселници – на хора с български паспорти, които да се върнат в страната“, коментира Константинов.

Според него това ще създаде допълнителни проблеми в двустранните отношения.

„Най-тежкият проблем за Европа са 3-те милиона хора, които в Турция може и да са бежанци, но в България, като попаднат, вече не са. Ако гражданската война в Турция се разгори с нова сила ще имаме истински бежанци – турци, които бягат от гражданска война и тук вече не можем да им откажем гостоприемство, защото са истински бежанци по смисъла на дефиницията на ООН. Хората, които в момента прекосяват нашата граница не са бежанци, те са икономически мигранти“, обясни проф. Константинов. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във