Банкеръ Weekly

Общество и политика

НАТИСНАХ ПРОФИЛАКТИЧНО АЛАРМАТА

О. з. полк. Цвятко Цветков е роден на 19 ноември 1943 г. в Луковит. Завършва математика в СУ Кл. Охридски. Заемал е редица ръководни длъжности в системата на Министерството на вътрешните работи. Десети ноември го заварва на длъжността заместник-началник на Шесто управление на Държавна сигурност. По време на управлението на Жан Виденов бе секретар на МВР. Понастоящем е член на Висшия съвет на БСП.
Г-н Цветков, защо смятате, че Сергей Станишев трябва да бъде подкрепен? Според някои той е слаб лидер, неподготвен, неопитен и податлив на манипулации...
- Не са прави. Първо, БСП е единствената утвърдена политическа сила, започнала своевременно да променя ръководния си екип с личности с европейска закваска, ако мога така да се изразя. Сергей Станишев е именно такъв. Човек с превъзходно образование, с опит в контактите си в европейското политическо пространство - както на ниво лидери на партии, така и на ниво ръководители на държави. Възможно е някои да са си мислели, че, издигайки го, Първанов е искал да има на разположение послушен човек. В това може и да има известна логика, но не бива да загърбваме истинските мотиви за издигането на Станишев. А те са, че в негово лице бе намерен човек, съчетаващ нужните качества не само на партиен лидер, способен да извоюва достойно място за БСП в европейската левица, но и на държавник, който да бъде в състояние да управлява България като член на Европейския съюз. И това, между другото, се потвърждава постоянно. Начинът, по-който е приеман българският премиер в европейските среди - както политически, така и държавни - е много по-различен от начина, по-който бе приеман например един Иван Костов. Той се приближава отчасти до начина, по който бе приеман Андрей Луканов, който обаче беше все пак човек от миналото. Донякъде може би се приближава до начина, по който е приеман Симеон Сакскобургготски, но все пак трябва да имаме предвид, че на него повече се гледа като на аристократична екзотика. А Станишев е възприеман именно като човек, олицетворяващ перспективата на България.
Второ, Сергей Станишев управлява в много сложни условия, като се почне от това, че за първи път реално функционира истинска, а не имитационна коалиционна формация. Освен това през тези 17 години се натрупаха много негативи от управленски характер, просто защото България бе управлявана лошо. И сега се налага за много кратък период от време да бъдат преодолени редица натрупани недостатъци, редица нерешени проблеми, които не търпят никакво отлагане, защото вече сме на прага на Европейския съюз.
И все пак в какво по-точно се изразява сложността на задачата, която трябва да решава Станишев?
- Отношенията в българското политическо пространство по много причини са сложни. И главната, според мен, произтича от това, че сега именно се залага статуквото, което ще предопределя развитието на България за години напред, през които тя вече ще бъде член на Европейския съюз. За да управляваш сега, се изисква нещо, което аз определям с ключовата дума партниране. Но редица наши политици все още не могат да надживеят ниския си ръст и предпочитанията си към конфронтационност. Пред Станишев стои задача, пред която не бе изправен нито един от неговите предшественици. Трябва да бъде намерен начинът да се изведат онези основни български приоритети, които ще предопределят развитието на държавата през следващите десетилетия, независимо от смяната на конкретните политически кабинети. А това няма как да стане, ако не бъде загърбена завинаги махленската конфронтационност.
Но и сега сме свидетели на рецидиви на тази конфронтационност и дори на нещо подобно на онова, което ставаше през управлението на Жан Виденов.
- Има съществени разлики. Първо, сега няма такива сили като онези, които се противопоставяха вътре в партията срещу Виденов. Второ, той беше начело на еднопартийно управление, а съществуваха редица политически фактори, които работеха срещу този тип управление на държавата. Трето, външният свят не го приемаше по начина, по който сега приема Станишев.
Това е несъмнено, само че малцина го признават. Станишев управлява в коалиция, а това е много съществена разлика. И в БСП положението е по-различно. Но въпреки това аз малко профилактично натиснах алармата, за да не си въобразяват някои хора, че са наследници на Андрей Луканов или на Николай Добрев... Защото при новите условия се изисква и ти самият да бъдеш нов, да подхождаш по нов начин. Нещо, което не бих казал за Румен Петков. Споменавайки това име, разбира се, ми се иска да се подразбират и някои други, които също биха желали да използват ситуацията, която той се опита да създаде.
Явно има подкрепа това разбиране в БСП, не мислите ли?
- В партията това разбиране няма широка подкрепа.
Но тогава защо се получи такова брожение? Защо мнозина скочиха срещу казаното от вас във връзка с действията на министъра на вътрешните работи?
- Срещу мен никой не е скочил. Срещу мен скочи потърпевшият, без да съзнава, че много доброжелателно съм го изкритикувал. А от широките партийни среди аз реално получих одобрение за своите действия. Мога да ви кажа, че получавам всеки ден поздравления за начина, по който съм поставил въпроса. Няма да е пресилено, ако кажа, че за тази една седмица, през която се развиха тези публични дебати, получих някъде между двеста-триста обаждания, подкрепящи това, което правя. Хората разбират, че не е редно да създаваш изкуствени разделителни линии в партията, за да обслужиш лични и групови интереси. И неслучайно в предаването на Бареков по БиТиВи заявих, че този, който си въобразява, че оттук нататък ще може да използва БСП за личните си цели, ще бъде пометен. Защото ние искаме БСП да бъде модерна европейска социалистическа партия. България да се развива като модерна европейска държава. И затова нашите махленски конфронтационни политически нрави трябва да бъдат излекувани.
Но се получи така, че две ключови фигури за държавата и БСП - президентът Георги Първанов и премиерът Сергей Станишев - бяха принудени да се съгласят с отварянето на досиетата, за което като че ли не бяха готови.
- Не, тук трябва да бъдем точни. Те приемат, че проблемът трябва да бъде решен, но им се иска това да стане цивилизовано. Нещо, което изисква политически консенсунс около един подход и след това съответното нормативно или законодателно решаване, както и съответното процедурно изпълнение, за да бъдат по всякакъв начин съхранени интересите както на отделните граждани на България, така и на държавата, и на обществото като цяло. Те не приеха и продължават да не приемат начина, по който беше стартиран този процес. Защото все повече се потвърждава информацията, че двама известни социолози са стояли в основата на подтикването на министъра на вътрешните работи за неговите недотам обмислени действия. Аз продължавам убедено да твърдя, че той беше използван. Доколко го осъзнава, не ми е известно. Но, според мен, сега се мъчи да излезе от тази ситуация и аз приветствам тези негови опити. Защото той е длъжен да се концентрира върху дейността си като вътрешен министър, за да изпълни България изискванията и препоръките на Еврокомисията, отразени в последния й доклад. Това е неговата мисия сега. И най-малко е времето да използва отговорния пост, който заема, за да подсилва други свои позиции, независимо какво цели.
Тогава кое, според вас, дава основание на толкова много анализатори да очакват едва ли не разпад на БСП в резултат на отварянето на досиетата?
- Очакванията за разцепление на лявото пространство в България на поне три части - едната социалдемократическа близо до центъра, една социалистическа в центъра на лявото и една по-крайна вляво - датират още от началото на 90-те години. Имаше и външни подбуди в тази насока, имаше и немалко такива мераци в самата БСП. Както видяхме, тези процеси си се развиваха в лявото политическо пространство, предизвиквайки образуването на най-различни малки партийки, но не се стигна до сформирането на една по-сериозна формация, която да застраши хегемонията на социалистическата партия, продължаваща да играе ролята на обединителка на всички леви политически сили. Каквото и да говорим, но именно на нейната каручка се качват желаещите парламентарно представяне леви сили. Сега в различните писания, анализи и оценки, в това число и на тия двамата социолози, които са си въобразили, че са някакви големи манипулатори на българския политически и обществен живот, личи явното желание левицата обезателно да поеме по разрушителния път на десницата. Зад това прозира една голяма опасност, която съм склонен да мисля, че се осъзнава и в ръководството на БСП. Ако левицата тръгне по пътя на десницата и лявото пространство се разсипе, така както се разсипа дясното, България ще бъде изправена пред съставяне на управления, в които ще влизат много и слаби политически субекти. А това ще означава, че чрез тях де факто тя ще бъде манипулирана от донорите на тези политически субекти, неидентифицираните държатели на властта през парите, финансите и икономиката. Ще бъде отворен пътят за едно чисто олигархично управление, много близко до латиноамериканските образци.
Ами центърът, там като че ли също тече процес на идентификация?
- Да, така е. В момента няма истински център, той е повече център-дясно и център-ляво. Класически център се опитва да бъде НДСВ, за това място от политическото пространство претендира и ДПС. Но то е център само по ръководство, докато електоратът му е изцяло ляв. В тази част от политическото пространство сега нахлува и този конгломерат, наречен ГЕРБ, който засмуква най-различни сили и отляво, и отдясно, и от досегашния център. Тази нова формация се превръща в една смесица, чийто актив определено напира към властта, но заради самата нея, а не за оправяне на нещата в България. Бойко Борисов не е показал досега все още никакъв политически облик. Той може да говори, че подкрепя дясното, но в определени моменти преиграва и дори звучи смешно, заявявайки: Ние скачахме по площадите и лъвчето беше нашата емблема. Хайде холан, скачахме по площадите, охранявайки Тодор Живков ли? Тия приказки са чиста проба популистки и несъмнено са продиктувани от желанието му да заграби електората на десните. Той преследва едно-единствено нещо - власт и това, което може да получи чрез нея... Имам чувството, че ГЕРБ е сондажно движение, за да се види дали Борисов ще успее да стане президент. Защото ако не стане, ще се превърне в съставка на бъдещото управление.
Не вярвате, че би могло да спечели парламентарни избори?
- Дори и да ги спечели, това няма да бъде по начин, който да му позволи да управлява некоалиционно. А тръгне ли да управлява коалиционно, няма как да мине без ляв политически субект - поне на първо време, преди дясното да се е съвзело.
Очаквате ли изненади на предстоящите президентски избори?
- Изненада може да има само при положение, че сблъсъкът бъде между Георги Първанов и Бойко Борисов. Ако не се стигне до такъв, не виждам възможности за никакви изненади. Според мен тези, които си въобразяват, че цялата шумотевица около досиетата може да се превърне в основен коз на тези избори, ще останат излъгани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във