Банкеръ Weekly

Общество и политика

НАСТЪРВЕНИ СЛУЖИТЕЛИ НА НАРОДА ЩУРМУВАХА ЦИК

Ентусиазмът на кандидат-депутатите да служат на народа и този път нямаше предел. Опашката за депутатски мандати, извила се пред Централната избирателна комисия (ЦИК) още в първия й работен ден на 21 април, първо помете един журналист. После юмручното право наложи естествените лидери в тълпата и работата криво-ляво тръгна.
На мускули пръв в приемната на ЦИК се вмъкна заместникът на Христо Порточанов в Партията на зелените Валентин Симов. Симов бе победител и в блъскането през 1997 година. Тогава той извоюва оранжевата бюлетина, на която Александър Каракачанов дължи четиригодишния си стаж в 38-ото Народно събрание. Сега Каракачанов влезе втори в помещението и като дружината на Порточанов обяви претенциите си за същия цвят. Права над него заяви и лидерът на Обединените земеделски сили Яне Янев. След това в претендентската листа за оранжевата бюлетина последователно се вписаха хората на Ахмед Доган, на Димитър Луджев, както и монархистите от Федерация Царство България.
Според новия избирателен закон, когато две или повече партии заявят бюлетина с един и същи цвят, правото да я получи се пада на тази организация, която вече я е ползвала два или три пъти. В противен случай я печели първият в списъка. Всички изброени претенденти за оранжево вече са ползвали този цвят по веднъж. Оранжевата бюлетина пожелаха и Гергьовци, но те нямат никакви шансове, тъй като нито са първи в списъка на претендиращите, нито някога са я използвали. А кой ще е победителят в оранжевата битка комисията ще решава след 2 май, когато приключва срокът за регистриране за участие в Избори 2001.
За сметка на това зелената бюлетина набързо получиха евролевите на Александър Томов. Членовете на ЦИК са преценили, че няма друг кандидат с основателни претенции за този цвят и бързо взели решението си. Ден по-късно обаче изненадващо се появи с адвоката си Кире Либерало. Кире се е явявал два пъти с този цвят в предизборни надпревари и смята, че той му се полага отново, тъй като Евролевицата може да се похвали само с една зелена кампания.
Без сензации, скучно и бързо регистрация и червения цвят получиха социалистите. Червена бюлетина досега е ползвала само БСП и на практика реална конкуренция за нея няма. Същото се отнася и до небесния цвят, който пък е запазен за СДС.
Славомир Цанков от Ера 3 и Георги Гелеменов от Християндемократическата партия Център заплетоха нова интрига в кампанията, като се регистрираха в ЦИК с името Национално движение цар Симеон II. Според тях така те помагали на монарха, запазвайки фирмата му за участие в изборите. Но както се разбра, ако Симеон не пожелае да се коалира с тях, те нямали намерения да му преотстъпят наименованието, което ще остане изписано на тяхната бюлетина.
В ЦИК вече са се записали над двадесет партии, от които по-малко от десет са успели да получат и регистрация. Неизяснени казуси и спорове забавят решението за останалите.
Гласът си за новия парламент ще могат да дадат и българите, живеещи или пребиваващи в чужбина, стига предварително да заявят желанието си и да бъдат включени в избирателните списъци. Секции за гласуване ще има и извън посолствата и консулствата, когато в дадена държава има компактна маса българи и, разбира се, ако съответното правителство е съгласно. За да бъде формирана избирателна секция, са необходими поне 20 заявки за гласуване.
ЦИК се произнесе и кои са парламентарно представените партии, които ще могат да участват в съставянето на районните и секционните избирателни комисии. Извън тази група останаха Зелената партия и ВМРО.
До 2 май ще е ясно коя фирма ще спечели честта да отпечатва бюлетините. В Министерския съвет вече са постъпили четири оферти за доставката на 360 т форматирана хартия. Експертите преценяват, че за бюлетините само на една партия ще са необходими поне 11 т, което струва около 2000 лева.
До 7 май трябва да бъдат разлепени избирателните списъци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във