Банкеръ Weekly

Общество и политика

НАСТРОЕНИЯТА НА ИЗБИРАТЕЛИТЕ СА МНОГО ПРОМЕНЕНИ

Г-н Луджев, как се стигна до идеята за създаване на обединен либерален блок?


-За себе си мога да кажа, че изповядвам идеите на либерализма още от самото начало на политическата си кариера. Мисля, че днес в България има условия за развитието на либерализма. Съюзът на демократичните сили спечели изборите с една либерална по същество платформа. Тя съдържаше обещания за ускорена приватизация, разгръщане на частния сектор, децентрализация на властта, развитие на гражданското общество. Година по-късно виждам, че правителството се стреми да прави точно обратното. Разширяват се икономическите функции на държавата, политизира се стопанският живот, атакуват се медиите, а частният бизнес е подложен на натиска на слабата данъчна и митническа политика. На практика българският гражданин е лишен от възможността да се защитава от посегателствата на вече силно централизираната ни държава. Мисля, че в такава обстановка либерализмът може да се окаже спасителен за страната.


На този етап целта е в България да бъде изградена модерна политическа структура от европейски тип. В нашето обществено пространство се разполагат една партия, причислила себе си към християндемокрацията и няколко леви партии, които залагат на социалдемократически идеи. Очевидно е, че у нас има място за обединения либерален блок, който ние ще създадем.


Вашите партньори останаха встрани от голямата политика през последните една-две години. В същото време това са лица, познати от началния етап на прехода. Не се ли страхувате от обвинения, че правите крачка назад?


- Не мисля, че един човек, който е бил президент в продължение на почти седем години, може да се нарече бивш политик. В политиката има различни периоди. Допреди две години никой не познаваше тези, които ни управляват днес. Политиката е борба на идеи и възможности. Процесите се променят в зависимост от настроенията на обществото. Мисля, че осем години след началото на прехода хората вече няма да гласуват повлечени от синя или червена вълна, а ще подкрепят доказани политици с опит.


Не е вярно, че чрез създаването на либералния съюз на практика връщаме в голямата политика хора със заглъхнала политическа кариера. И д-р Желю Желев, и Михаил Неделчев, и останалите ни съмишленици са имали своето място в обществения живот. Те никога не са били бивши политици.


Как ще се готвите за местните избори и по какъв начин ще финансирате кампанията си?


- През юни ще подпишем учредителния протокол за създаване на либерален съюз между ДПС, Нов избор, Либерално-демократична алтернатива и Свободната радикалдемократическа партия. След това ни предстои серия от семинари за подготовка на нашите кандидати за кметове.


В същото време ще тече и кампанията на партиите от Обединението за национално спасение. Изборите за местни органи дават възможност за по-свободно коалиране. Ето защо ние се надяваме на ползотворно сътрудничество с тях.


Финансова подкрепа ни обещаха от Либералния интернационал. Ще разчитаме и на германски, холандски и индийски фондации, близки до идеите на либерализма. Един от неговите принципи е самофинансирането - създаването на т.нар. финансови комитети, на дарителски фондове. Така че останалите средства ще набираме сами. Не са ни необходими скъпи и лъскави кампании. Мисля, че и без тях имаме сериозни шансове да се утвърдим като алтернатива на днешното управление.


На какво точно разчитате?


- На разума и прагматичността на българския народ. Мисля, че настроенията сред електората са много променени в сравнение с миналата година по същото време.


В момента ОНС се радва на подкрепата на онези слоеве от населението, които в последните години се отчуждиха от политиката. Освен това мисля, че електоратът на Движението за права и свободи ще ни подкрепи отново, въпреки етническата истерия, която СДС разпалва в района на Кърджали.

Facebook logo
Бъдете с нас и във