Банкеръ Daily

Общество и политика

Настояват за международно разследване на кризата в БНР

Асоциацията на европейските журналисти - България настоява българските власти да поискат международно разследване на случая със замлъкването на БНР от 13 септември, когато програма изслъчването на програма "Хоризонт" бе спряно за пет часа. Наред с това в позицията на АЕЖ се иска медийният регулатор да отстрани генералния директор на БНР Светослав Костов.

В същото време според асоциацията трябва да бъде обявен нов конкурс за избор на ръководител на Националното радио, а до провеждането му да се помисли за временно управление от медийни професионалисти с безспорен авторитет.

Исканията на организацията стигат и до законотворците, като се настоява при следващото изменение на Закона за радиото и телевизията да се предвиди по-широка професионална и гражданска квота в Съвета за електронни медии

"Журналистическата професия да бъде уважавана и да се прекрати неправомерния натиск над работещите в медиите. Да започне сериозен обществен дебат за ролята на обществените медии, така че да се гарантира, че те ще служат на обществото, а не на силните на деня", се казва още в позицията на АЕЖ. 

В петък СЕМ ще проведе заседание, на което се очаква решение по казуса със Светослав Костов. В отворено писмо генералният директор на БНР заяви, че не смята да подава оставка и заплаши критиците си със съд. Според Костов радиото е подложено на атака, която създава условия за противопоставяне на служителите в него и уронва престижа на една авторитетна медия.

Ще припомним, че Комисията по регулиране на съобщенията състави акт на медията, от който произтичат санкции между 10 000 и 100 000 лева. Издаденият на 17 септември акт не е бил обжалван в предвидения от закона тридневен срок, от което следва издаване на наказателно постановление.

На свой ред СЕМ ще наложи глоба на националното радио за нарушение на два члена от Закона за радио и телевизия. Размерът на санкцията ще бъде уточнен допълнително. По единия член глобата е от 1000 до 7000 лева, а по другия - от 3000 до 20 000 лева. Едната глоба е за нарушаване на индивидуалната лицензия заради спирането на сигнала, тъй като по закон радиото трябва да излъчва 24 часа. Втората санкция е, защото със заглушаването на ефира е нарушено гарантираното правото на гражданите на достъп до информация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във