Банкеръ Daily

Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа":

Настояваме да се отмени външното оценяване след 4-ти клас

Снимка: БНР

"Системата на образованието е вече по-спокойна - над 30% от заетите в нея са ваксинирани, а над 35% са преболедували COVID-19". Това заяви пред БНР Юлиян Петров, председател на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа".

Той коментира препоръката на омбудсмана Диана Ковачева за редуциране на материала по български език и литература и по математика, обхванат в изпитите от националното външно оценяване за учениците от 7-и и от 12-и клас, както и за изпитите след 4-ти и 10-ти клас:

"Отдавна трябваше да отпадне тази т.нар. малка матура след 4-ти клас, смятаме от синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа". Вече 5 години след въвеждането на новия закон можем да преценим дали да преосмислим нещо. Външното оценяване мери по-скоро статистически резултатите, но не пречи на преминаването в 5-и клас. Един ученик с натрупани дефицити в социализацията и възпитанието все пак минава в 5-и клас, но тези дефицити му пречат в неговото развитие дори и във висшето образование. ... Ако аршинът е един и същ, това не е справедливо към учениците и родителите, които се справят много добре и нямат пропуски", обясни Петров. 

Той подчерта, че настояват не само да се отмени външното оценяване след 4-ти клас, но и да се преосмисли цялостната философия на образованието в начален етап.

Facebook logo
Бъдете с нас и във