Банкеръ Daily

Общество и политика

Настимир Ананиев: ГЕРБ не се интересуват от българите в чужбина

"Разочарован съм, че никой не е внесъл в правната комисия в Народното събрание предложението за видеонаблюдение на изборите. Надявах се БСП като опозиция да го внесе, но не е", каза пред БНР Настимир Ананиев, лидер на партия ВОЛТ, която ще се яви на предстоящите парламентарни избори заедно с "Изправи се.БГ" на Мая Манолова и "Отровното трио". 

Според него управляващите правят "крачка назад", като се решава министърът на здравеопазването и главният здравен инспектор да носят отговорност за "безопасното гласуване", което променя първоначалния им замисъл за това да отговаря ЦИК.

"Трябва да видим дали финално ще приемат във всяка една болница, където има болни от Covid-19, да има избирателна секция. Навсякъде в техните предложения (на ГЕРБ - б.р.) цитират Закона за здравето, а си спомням, че г-жа Дариткова извади Covid-19 от заболяванията, свързани с този закон. Не знам дали няма да се получи едно разминаване, за кои карантинирани ще е правото да гласуват в тези секции", коментира Ананиев.

Той припомни, че ВОЛТ са предложили на консултациите при президента да има ротация на председателите на избирателни комисии. "Не бих казал, че всички председатели на комисии участват в манипулации, но има секции, в които се наблюдават такива проблеми. Представете си от 12 000 секции, дори само в 1000 от тях ти откраднат по 50 или 100 гласа, става дума за 50-100 хиляди гласа", посочи той.

При машинния вот няма недействителни бюлетини и всеки глас се отчита по начина, по който е подаден, смята лидерът на ВОЛТ. Според него не трябва да се прехвърля машинният протокол на хартиен протокол, за да няма т.нар. човешка грешка, при която се прави манипулация.

Той изказа мнение, че ГЕРБ не се интересуват от българите в чужбина и това се вижда от организирането на вота там. Според него гласуването по пощата е било най-добрия вариант за гласуване от чужбина, но управляващите не го въвеждат, защото ги е страх от вота на българите зад граница.

Ананиев призова за масово гласуване на изборите на 4 април. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във