Банкеръ Daily

Общество и политика

Нашите училища – най-безопасните

доц. Ангел Кунчев

„Днешният рапорт ще бъде съвсем кратък”, обяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев в началото на редовния брифинг на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

След което започна да изброява това, което „нямаме”:

„За вчерашния ден нямаме заразени деца, нямаме регистрирани случаи на заболял медицински персонал. Нямаме починал с коронавирусна инфекция” – обяви доц. Кунчев.

На база 346 проби с PCR има шестима души, които са с доказана коронавирусна инфекция. Това са четирима души в София и по един в Благоевград и в Пазарджик.

Трима от новозаразените са настанени в болница.

„Днес близо 50 000 деца се явяват на матури. Искам да им пожелая успешно полагане на изпитите и да уверя тях и родителите им, че с всички мерки, които бяха взети по организиране на това голямо събитие, нашите училища в момента са едни от най-безопасните места - и като отстояние, и като дезинфекция, и като присъствие на хора” – подчерта Ангел Кунчев.

По отношение на разпространението на Covid-19 по света доц. Кунчев отбеляза, че в сравнение с предишни дни няма съществено различие, като продължава да има висок брой новозаразени и починали в три страни – Съединените щати, Бразилия и Русия. На четвърто място е Великобритания - и по брой новоконстатирани случаи, и по брой жертви за денонощието.

Новозаразените в Съединените щати за последните 24 часа са 20 350 души, починалите са 638 души. В Бразилия са новооткрити 16 409 случая на Covid-19 и 480 души са загубили битката с вируса. В Русия има 9268 новоконстатирани случая и починали 138 души.

За Великобритания доц. Кунчев съобщи само броя на починалите за денонощието - 113 души.

Той отбеляза, че пандемията продължава да се разраства в Южна Америка, където освен в Бразилия високи стойности на заболяемост се регистрират в Перу и в Чили.

На Балканите Турция е страната с най-много заразени за денонощието – 839 случая и 25 жертви. Следва Румъния – със 124 новозаболели и седмина починали, Сърбия – с 31 новооткрити случая и един починал.

За последните 24 часа в Република Северна Македония е доказана коронавирусна инфекция при 62-ма души. Починалите са двама. В Босна и Херцеговина има 16 новорегистрирани за последното денонощие, в Гърция новозаразените с Covid-19 за същия период от време са само двама души.

Facebook logo
Бъдете с нас и във