Банкеръ Weekly

Общество и политика

Наши забъркани в трафик на 1400 гк кокаин

При международна полицейска акция с българско участие във Франция са задържани 1400кг кокаин, съобщи главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. Става дума за организирана престъпна група за трафик на кокаин от Южна Америка за Западна Европа, в която участват граждани от няколко държави, включително и от България.


Ролята на българите била водеща, уточни Лазаров. Той посочи, че не би се учудил, ако някои от тях се окажат известни и че цената на наркотика на улицата би достигнала 273 млн.евро.


Дрогата е произведена в Боливия. Задържана е на кораб, пътуващ от Чили към Франция. Той е бил натоварен с автомобили, камиони и техника за ралито "Дакар". Кокаинът е открит в резервни гуми, превозвани от камион - във всяка от тях имало по 150 кг кокаин. Гумите са били напръскани със специален спрей, за да могат да преминат скенерите.


Акцията е осъществена след получен в нашите служби сигнал. Оперативната информация е постъпила през февруари, открита е оперативна разработка и е осъществена координация с европейските партньори. Разследването се води от френската полиция, на територията на Франция, тъй като там е задържан наркотикът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във