Банкеръ Weekly

Общество и политика

Наш човек ще движи трудовата агенция

Рокадата на върха в Агенцията по заетостта бе неизбежна, след трите писма от Европейската комисия до българското правителство, в които се посочваше, че държавният трудов посредник злоупотребява със средствата по оперативни програми. Обвиненията към изпълнителния директор Камелия Лозанова за лошо управление и конфликт на интереси бяха съшити сякаш с бели конци от представители на засегнати бизнес интереси, но така или иначе тя бе пожертвана в името на добрия ни евроимидж. Точно сега върви договарянето на средствата по оперативните програми за периода 2014-2020-а, а е известно, че Агенцията по заетостта разпределя всяка година стотици милиони левове. Така че управляващите бяха длъжни да предотвратят разрастването на скандала и да убедят Брюксел, че парите от Европейския социален фонд няма да потънат без отчет и контрол. Номинацията на Асен Ангелов за нов началник обаче определено бе изненадваща. Безспорно той има известен управленски опит като бивш кадър на ведомството, но професионалната му визитка в никакъв случай не убеждава, че може да носи на плещите си огромната отговорност така да използва евромилоните, че да даде глътка въздух на изпадналия в будна кома трудов пазар у нас.


Образованието на Ангелов не е за пренебрегване - доктор по икономика от Стопанската академия Д.А.Ценов в Свищов, магистър по международни икономически отношения от УНСС, специализирал е финансов мениджмънт и анализ в Делауерския университет в САЩ. От 2005 до края на 2007-а е бил началник на сектор Предприсъединителни фондове и началник на отдел Програми и проекти в Агенцията по заетостта, като този период от автобиографията му го свързва със сегашния заместник социален министър Росица Стелиянова-Янкова. Която между другото бе в открит конфликт с Камелия Лозанова.


Стелиянова се присъедини към агенцията през 2002-ра по време на управлението на НДСВ, точно като шеф на дирекция Предприсъединителни фондове и международни отношения. Само след година трудов стаж тя се издигна до заместник изпълнителен директор, а през юни 2009-а бе назначена за изпълнителен директор. Така че назначението на Ангелов сега най-вероятно е станало с ходатайството на заместничката на Хасан Адемов.


Любопитното е, че в доклад от една стара вътрешна проверка в Агенцията по заетостта се казва, че през 2007-а Асен Ангелов е участвал в подмяната на оценките на седем фирми, кандидатствали за общо над 5.34 млн. лв. по програмата на Социално-инвестиционния фонд. Тогава шеф на агенцията е Сотир Ушев, а операцията е финансирана със заем от Световната банка. Седемте оферти са подадени пред регионалните служби по заетостта в Монтана и Ловеч, които алармират за разминаване в оценките и фалшифициране на протоколите. Проверката установила, че оценките са подменени и значително завишени, и по този начин са попаднали в класацията за одобрение на управителния съвет на Социално-инвестиционния фонд. Ангелов подава молба за напускане на 14 ноември 2007-а и месец по-късно е освободен, без да му бъде налагана санкция. В своя защита той твърди, че няма никакво участие в схемата, не е напуснал агенцията изненадващо, а след едномесечно предизвестие и че до този момент не съществуват констатации, които биха поставили под въпрос моя професионализъм и експертност.


Между юни 2008-а и март 2009-а по времето на управлението на тройната коалиция Асен Ангелов заема длъжността административен секретар на Държавен фонд Земеделие. Тогава фондът е оглавяван от Атанас Кънчев. Двамата са обвинени публично от независимия депутат и шеф на Единната народна партия Мария Капон, че са участвали в порочни схеми. ''Екшън планът за САПАРД, който трябваше да е антикорупционен, се използва за форсмажорно обстоятелство и без търг е позволено на малка организирана група да източи пари на българските данъкоплатци, казва Капон от парламентарната трибуна. Според нея Ангелов и Кънчев заедно с още няколко служители на Земеделие са възлагали по съмнителен начин обществени поръчки за над 3 млн. лв. по процедура договаряне без обявление. И поръчките, и плащанията по тях били направени в рамките на няколко работни дни, а хонорарите за консултантския труд достигнали до астрономическите 750 лв. за час. Впоследствие Капон предаде на прокуратурата папката с уличаващи документи, но резултати от образуваната проверка не бяха оповестени. Междувременно Атанас Кънчев и Асен Ангелов напуснаха фонда по лични причини. Ангелов и до днес отрича работата му там да е била свързана с проекти по САПАРД. Той дори заведе дело за клевета срещу депутатката, което още не е приключило.


Договорът ми като административен секретар на фонд Земеделие беше с предвиден изпитателен срок шест месеца и в този период ръководството на фонда бе сменено. Очевидно новото ръководство нямаше желание да работи с мен, обяснява той.


Тези истории очевидно не притесняват Европейската комисия, откъдето официално заявиха, че решението за назначаването на Ангел Ангелов за нов директор на Агенцията по заетостта е изцяло в компетенциите на българския кабинет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във