Банкеръ Daily

Общество и политика

Населението на България е намаляло с 50 хил. души през 2018 г., отчете Евростат

Населението в 18 страни от Европейския съюз се е увеличило през 2018 година. Сред десет обаче то е намаляло, показват данни на Евростат.  

Както може да се очаква, България отчита спад на населението. Нещо повече - страната ни е в челото на негативната класация. Латвия е лидер със 7.5‰ спад на населението. България е на второ място с намаление от 7.1 на хиляда (или около 50 хил. души). Тройката допълва Хърватия, която отчита същите данни. След това се подреждат Румъния и Литва. 

България е с най-висока смъртност, но не е с най-слабите показатели по раждания (8.9‰).

Макар сравнително по-малко деца да се раждат в Италия (7.3‰), Испания (7.9‰), Гърция (8.1‰), Португалия (8.5‰) и Финландия (8.6‰), съотношението на родените спрямо починалите български граждани (-6.6‰) поставя страната на дъното в ЕС по промяната на числеността на населението по естествен начин.

Данните не отчитат броя на емигриралите от страните си или на преселилите се в тях чужденци или получили национални паспорти, но родени в друга държава.

Най-добри показатели по раждания имат Ирландия (12.5 на 1000 жители), Швеция (11.4‰), Франция (11.3‰) и Великобритания (11.0‰)

Facebook logo
Бъдете с нас и във