Банкеръ Daily

Общество и политика

Нарушава се разделението на властите, ако прокурорите имат законодателна инициатива

Симона Велева

Проектът на ГЕРБ за Конституция е писан от експерти, които не са конституционалисти и в него има такъв тип грешки, в които се вижда, че не се познават основни положения на конституционното право. Недоволството към определено управление не е фактор, който да предопределя изцяло нова Конституция, смята докторът по конституционно право Симона Велева.

Сегашната Конституция имаше преамбюл, определящ държавата ни като демократична, правова и социална. Такъв вече няма да има според предложенията, обясни експертът по повод предложенията на ГЕРБ за конституционни промени и евентуалните рискове, които се крият в новите текстове.

Велева отбеляза, че преамбюлът е важен и беше категорична, че всеки един проект трябва да има основните постулати, въз основата, на които ще бъде приет. "Това, че България е демократична, социална и правова държава не са пожелателни характеристики. Всяка една дума в Конституцията тежи много“, смята тя.

Велева обясни, че не е случайно обстоятелството, че основните права са винаги в началото на Конституцията. В новите текстове обаче главите са разместени. „Посланието не е положително, защото показва неуважение към правата, макар че те в своята същина не са променени“, подчерта Велева пред bTV.

Сред предложенията фигурира и правото на съдии и прокурори да имат законодателна инициатива.

„България е парламентарна република, в което правителството управлява с подкрепата на парламента. При прокурорите и съдиите, които са на експертен принцип, това те да могат да определят политиката на държавата в сферата на медиите, здравеопазването и образованието е въпрос, който автоматично отменя независимостта им. По този начин се нарушава разделението на властите. Никъде по света не съм виждала съдът да има право на законодателна инициатива“, подчерта тя.

Според нея прокуратурата няма място в политиката.

По думите ѝ фигурата на президента като обединител на нацията и като еднакво отдалечен от всички власти е такава, че той трябва да бъде арбитър и да присъства принципът „властта да възпира властта“. Това при държавния глава се случва през налагането на вето.

Facebook logo
Бъдете с нас и във