Банкеръ Daily

Общество и политика

Народното събрание върна стария праг на преференциите

Депутатите гласуваха промените в Изборния кодекс, с които бе върнат старият праг при преференциите. Така се връщат старите правила – 7% праг на парламентарните и местните избори и 5% на изборите за депутати в Европейския парламент. 

Текстовете бяха заложени в Изборния кодекс, внесен от ПГ на ГЕРБ. Връщането на стария праг на преференциите беше обещано от ГЕРБ след заседание на Изпълнителна комисия, свикано от лидера на партията Бойко Борисов.

Остава без промяна и машинното гласуване – в 3 000 секции на европейските избори и 6 000 на местните. От догодина пък страната ни поема път към цялостно въвеждане на машинния вот.

Депутатите отхвърлиха предложението на Христиан Митев от НФСБ, който поиска праг на преференцията на местен вот от 20%. Митев каза, че в местни избори, особено в по-малки общини, е възможно със стотина гласа да се пренареди цялата кандидатска листа. Това според него създава възможности за корпоративен, контролиран вот и за купуване на гласове.

За пореден път бе отхвърлено предложението на ДПС за превод на български, когато предизборната кампания се води на чужд език. Предложението беше направено между двете четения на промените в Изборния кодекс. То предизвика и най-големи дебати в пленарната зала.

Facebook logo
Бъдете с нас и във