Банкеръ Daily

Кристиан Вигенин:

Народното събрание ще продължи да настоява за начало на преговорите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС

S 250 2ad24f9c cbb5 46bb 916e f4f9fb23b19d
S 250 091babee c5ea 4142 9058 680534bb5d47
S 250 3d0aa28c 1fd3 4400 bb4f 0fa5839f3be4
S 250 939c7b0a 3783 449f a03b 585306e224d6

"Народното събрание ще продължи да следи и да настоява за по-активна работа и начало на преговорите за членство на Северна Македония и Албания в ЕС през следващата година". Това заяви заместник-председателят на парламента Кристиан Вигенин при откриването на дебат на тема „Западните Балкани – ясна пътна карта за бъдещето“. Форумът беше организиран от Европейския икономически и социален комитет.

По думите му фокусът на българското председателство на Съвета на ЕС върху разширяването със страните от Западните Балкани не беше с шестмесечен срок, а остава и занапред ключов приоритет за България. "Страните от региона принадлежат към европейското семейство и България подкрепя техните усилия по този път", заяви Вигенин и добави, че това е геостратегическа инвестиция в стабилна, силна, сигурна и обединена Европа, базирана на общи ценности и споделени интереси.

 Той посочи, че ЕС е основен търговски партньор на Западните Балкани със 72 % от износа и 58 %от вноса. Заместник-председателят на Народното събрание подчерта, че политиката за разширяване е движеща сила на реформите и инструмент за гарантиране на траен мир, сигурност  и просперитет на региона. "Съжаляваме, че през октомври не беше възможно вземането на решение за начало на преговорите за присъединяване на Албания и Република Северна Македония", каза Кристиан Вигенин. Той посочи, че България подкрепя силно европейското бъдеще на Република Северна Македония и Албания, но отбеляза, че българската подкрепа не е безусловна.

"Настояваме, че поддържането на добросъседски отношения е сред водещите критерии и ще продължим да следим отблизо прилагането на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с Република Северна Македония", каза Вигенин. По думите му има известен блокаж и от страна на Република Северна Македония е поискано временно преустановяване на работата на комисията, създадена с този договор, а напредъкът по другите елементи също не е голям.

"Надяваме се този процес да бъде отпушен след изборите в Република Северна Македония", добави заместник-председателят на Народното събрание.

"Като председател на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове съм щастлив, че Народното събрание е домакин на дискусията „Западните Балкани – ясна пътна карта за бъдещето“ ", каза от своя страна зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Драгомир Стойнев. Той посочи, че няма как като европейски граждани да не сме разочаровани от това, което се случи преди няколко месеца. Стойнев добави, че по негово мнение отношението на ЕС не отговаря на усилията, които те са положили, за да има европейска перспектива за младото поколение.

"Трябва да се даде шанс на Албания и Северна Македония за европейско развитие и всякакви извинения не могат да бъдат приети пред разочарованията на тези хора", добави той.  Председателят на КЕВКЕФ изрази увереност, че Франция също ще подкрепи европейското бъдеще на Западните Балкани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във