Банкеръ Daily

Общество и политика

Народното събрание опроверга внушения на ГЕРБ за теста на Минчев

От Народното събрание дадоха подробности за КОВИД теста на председателя на парламента Никола Минчев  и отговориха за неяснотии по разпространения документ. 

Във връзка с постоянно задаваните въпроси относно резултатите от тестовете на председателя на Народното събрание Никола Минчев бихме искали да Ви уведомим за следното:

"Никола Минчев е направил тестовете си след посещение на лекуващия го лекар от болница „Лозенец“, който наблюдава здравето на председателя на Народното събрание. Той е направил антигенен тест (с положителен резултат), след което е направил и бърз PCR тест (с резултат до два часа), който по-късно е показал също положителен резултат.

Тестовете са верифицирани в сертифицираната денонощна лаборатория на болница „Лозенец“, като са направени на 10.01.2022 г. и са въведени надлежно към РЗИ-София.

Като обществена личност, която се среща всекидневно с десетки и дори стотици хора, Никола Минчев се подлага на рутинни тестове за COVID-19. Тестът му за понеделник е бил планиран за времето след заседанието на КСНС. 

Г-н Минчев своевременно е уведомил контактните си лица и обществото".

По-рано днес бившият здравен министър и настоящ депутат от ГЕРБ проф. Костадин Ангелов заяви в парламентарните кулоари, че председателят на НС дължи отговори за теста си. "С действията си той "обезглави" държавата", посочи Ангелов.  

"Нелепа ситуацията с теста на председателя на парламента Никола Минчев. Днес се оказа, че пробата на Никола Минчев е взета вкъщи. КСНС приключи в 19:40, във вкъщи е бил към 20:00, лекарят е пристигнал в 20:15, 5 минути тест и още 15 минути обратно до лабораторията. Става 20:30 - как в 21:20 вече е положителен? Абсурдно е!", каза още той. 

"Коя е лабораторията или кое е лечебното заведение, в което е направен тестът. Кой е бил дежурният в лабораторията", попита бившият здравен министър. 

По думите му вечер няма такива дежурни специализирани лекари. "Ако тестът е направен след КСНС, то резултатът не излиза толкова бързо - трябват поне 2 часа. Или председателят на НС е отишъл на КСНС със симптоми, което е безотговорно. Дори и този тест да е направен вечерта, то той се вкарва в системата сутрин от вирусолог. В случая има сериозни морални проблеми!", коментира още Костадин Ангелов.

"Препотвърждаването на позицията ни за РС Македония бе животоспасяващ ход за българското правителство и премиера Петков. Президентът издърпа ушите на Кирил Петков", отговори проф. Ангелов на журналистически въпрос. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във