Банкеръ Daily

Общество и политика

Народното събрание одобри на първо четене промени в Закона за чужденците

Надя Клисурска

Парламентът одобри на първо четене единна процедура за кандидатстване, пребиваване и работа в България на граждани на трети страни. Отхвърлен е законопроектът на ВМРО, който предвиждаше издаване на електронни визи.

БСП отказа да подкрепи както промените, внесени от ВМРО, така и тези, внесени от Министерски съвет. Надя Клисурска коментира, че се премахва пазарният тест, който задължава работодателите да предлагат работно място първо на български работник. „Които в условията на тази икономическа криза, която се задълбочава, имат нужда от нашата подкрепа“, посочи тя.

„Няма как българските работници и служители да пострадат от навлизането на чуждестранни работници от трети страни. Този законопроект има ясна цел и тя е прецизиране на процедурите за издаване на разрешение“, възрази й Николай Сираков от ГЕРБ.

С приетите на първо четене промени в Закона за чужденците в Република България кандидатстването и получаването на единно разрешение за пребиваване и работа ще се извършва само от дирекция „Миграция“ към МВР, няма да се подава заявление пред Агенцията по заетостта към социалното министерство.

За да влязат в сила промените, трябва да се гласуват и на второ четене. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във