Банкеръ Daily

Общество и политика

Народният театър създава национална награда на името на Иван Вазов

Народният театър ще посвети новия си сезон на своя патрон Иван Вазов. През 2020 г. се отбелязват 170 години от рождението и 100 години от смъртта на големия писател. Проектът е наречен "Необозримостта Вазов", съобщи драматургът Мирела Иванова пред БТА. 

Драматизация на романа "Нова земя" с режисьор Юрий Дачев ще бъде кулминацията на честванията, а събитието е предвидено за 9 юли 2020 г., по време на инициативата "Театър пред театъра".

Сцената "Апостол Карамитев", на петия етаж в театъра, също ще даде подслон на вазовото слово. Надсловът е "Четем Вазов", а идеята е да се представя не само най-доброто от неговата поезия, разкази и повести, но и малкоизвестни на широката публика откъси от творбите на патриарха на българската литература.

Предвидени са и две големи изложби - едната във фоайето на театъра с оригинални материали, и друга - в градината пред театъра.

Народният театър създава и национална награда за духовен принос на името на Вазов, която ще се връчва всяка година. "Нейният статут ще бъде малко по-особен в международен или европейски план", обясни директорът на театъра Мариус Донкин.

През новия сезон театъра ще отбележи още две годишнини - 100 години от рождението на режисьора Кръстьо Мирски и 140 години от рождението на друг негов именит колега - Николай Масалитинов. Мирски е режисьорът с най-много постановки по текстове на Вазов.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във