Банкеръ Daily

Общество и политика

Народният театър с откъси от 10 пиеси онлайн

От понеделник, 6 април, до 3 май, неделя, ще имате възможност да гледате безплатни откъси от 10 хитови представления, играни в настоящия театрален сезон на Народния театър.

Това може да стане в YouTube канала на театъра.

Излъчванията ще започват в 19.05 часа.

Ще може да гледате:

„Дивата патица” (30 минути) на 6 април. Известната пиеса на Хенрик Ибсен е поставена от режисьора Крис Шарков. Сценографията е на Никола Тороманов, получил за нея наградата „Икар 2019”. Композитор е Асен Аврамов. Сред участващите актьори са Ана Пападопулу, Елена Телбис, Иван Бърнев, Цветан Алексиев, Валентин Ганев.

„Дивата патица” не се препоръчва за лица под 15 години, което за онези, които са чели пиесата на прочутия норвежки драматург, може и да не е учудващо – в нея има много цинизъм, а един от героите казва, че идеалите и лъжата са едно и също нещо.

Моноспектакълът „Даскал” (20 минути) на 9 април. Пиесата от Жан-Пиер Допан е поставена от Юрий Дачев. В ролята на учителя по литература, влюбен до крайност в професията си, ще видим актьора Стоян Пепеланов.

„Когато гръм удари, как ехото заглъхва” (20 минути) на 2 април. Известната класическа драма на Пейо Яворов е поставена от режисьора Бина Харалампиева. Сценографията и костюмите са на Свила Величкова. В ролите ще видим Теодора Духовникова, Дарин Ангелов, Иван Юруков, Радина Боршош.  

„Наблюдателите” (15 минути) на 15 април. Това е една от последните пиеси на Константин Илиев, за която печели Националната литературна награда „Елиас Канети” за драматургия. Режисьор е Явор Гърдев, сценограф – Никола Тороманов, костюмограф – Свила Величкова, която заради работата си по представлението печели наградата „Аскеер 2019”. Калин Николов също печели „Аскеер 2019”, но за театрална музика, която ще можете да чуете по време на представлението. Награда „Аскеер 2019” за изгряваща звезда печели Ненчо Костов за ролята на Васил Левски. Други известни актьори в представлението са Стефания Колева, Христо Петков, Ана Пападопулу, Павлин Петрунов, Елена Телбис, Иван Юруков, Благовест Благоев.  

„Лисичета” (20 минути) на18 април. Тази пиеса на Лилиан Хелман е смятана за класически образец на американския критически реализъм от ХХ век. Режисурата е дело на Бина Харалампиева, сценографията и костюмите - на Свила Величкова, музиката - на Асен Аврамов. Пиесата ни въвежда в живота на семейство Хюбърд, което ще продава фамилния бизнес. Големият въпрос е с какъв процент в сделката за милиони ще участва всеки един член от семейството. Между сестрата Регина (Теодора Духовникова) и братята Бен (Дарин Ангелов) и Оскар (Христо Петков) се води кървава битка. Участват още Ана Пападопулу, Радина Боршош, Цветомира Даскалова, Иван Юруков, Марин Рангелов.

„Бащата”(20 минути) на 21 април. Пиесата на модния френски драматург Флориан Зелер е интерпретирана от Диана Добрева, която печели за нея наградата „Аскеер 2019” за режисура. Сценографията и костюмите са дело на Мира Каланова, музиката – на Петя Диманова. С изпълнението си в „Бащата” Владимир Пенев отбеляза своята 60-годишнина. Превъплъщението му в болния от Алцхаймер Андре превърна постановката в хит, а него – в обект на множество номинации за награди. Партнират му Радина Кърджилова, Теодора Духовникова, Юлиан Вергов, Мария Каварджикова и Константин Еленков.

„Братя Карамазови”(30 минути) на 24 април. Романът на Фьодор Достоевски е адаптиран от известния режисьор Деян Пройковски от Северна Македония. В биографията на Пройковски има българска следа – завършил е театрална режисура в НАТФИЗ в класа на Красимир Спасов. Музиката и сценографията също са дело на творци от Северна Македония - съответно на Горан Трайкоски и Валентин Светозарев. Спектакълът е първият, който е създаден по проект на Асоциацията на балканските национални театри. Не пропускайте превъплъщенията на Владимир Пенев, Деян Донков, Валери Йорданов, Ана Пападопулу, Цветан Алексиев, Александра Василева, Жорета Николова, Радина Кърджилова.

„Калигула”(20 минути) на 27 април. Пиесата на актуализирания днес Албер Камю (заради романа му „Чумата”) е в интерпретация на режисьора Диана Добрева. Сценографията и костюмите са дело на Нина Пашова, която за работата си по вторите е отличена с „Аскеер 2018”. Хореограф е Ангелина Гаврилова, а композитор на музиката - Петя Диманова. Сред артистите, които участват в постановката, своеобразен коментар на разбирането на Камю, че човешкият живот е трагичен опит да се пребори с абсолютната празнота, са Александра Василева, Ахмед Юмер, Биляна Петринска, Вяра Табакова, Деян Ангелов, Деян Донков, Елена Петрова, Жорета Николова,.

„Любовникът” (15 минути) на 30 април. Пиесата на Харолд Пинтър е режисьорски опит на Деян Донков – и не само опит – за работата си той е номиниран за „Аскеер 2019” за режисура. Сценографията и костюмите са дело на Никола Тороманов, музиката - на Емилиян Гацов – Елби. Участват Деян Донков и Радина Кърджилова, която получава за ролята си „Аскеер 2019” за водеща женска роля.

„Един безумен ден”(30 минути) на 3 май. Според някои тази политическа сатира на Бомарше, която самият той определя като комедия, провокира избухването на Великата френска революция. На сцената на Народния театър тя е адаптирана от Михаил Петров.

Сценографията и костюмите са дело на Елена Иванова, хореографията – на Мариана Крънчева, а музиката – на Любомир Денев. В театралния карнавал, в който всички са замесени в забавни интриги и недоразумения, ще видим и Параскева Джукелова, Гергана Змийчарова, Джулия Бочева, Стелиан Радев, Димитър Живков.

Причината онлайн излъчванията да са с продължителност от 15 до 30 минути е поради Закона за авторското право и сродните му права. Въпреки „скъсената” форма обаче от Народния театър се надяват, че ще могат да бъдат със зрителите си във време, в което нямат достъп един до друг.

Припомняме, че преди две седмици Народният театър излъчи в YouTube канала си първата част от „Един безумен ден”, а в Деня на театъра - 27 март - близо 15 000 зрители гледаха „Опит за летене” на Йордан Радичков.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във