Банкеръ Daily

Общество и политика

Народ без памет е народ без бъдеще, категоричен е Атанас Семов

Българската академия на науките утре ще получи престижна награда на името на проф. Марко Семов по повод 150 години от създаването на най-старата културна институция у нас и заради огромната ѝ роля в духовния живот на нацията. Фондация „Проф. Марко Семов“ ежегодно дава отличие на изявени личности и организации.

„Това не е просто отбелязването на 80-годишнината от рождението на един български интелектуалец, който 12 години не е сред нас, а е един подходящ повод да направим едно тържество на духа. Наградата, която учредихме преди 12 години, е награда за ярко присъствие в духовния живот на нацията. Един народ без памет е народ без бъдеще. Ако не помниш достиженията и достойните личности на миналото си, ти си народ, който не може да отгледа нови достойни личности и да постигне нови достижения. Затова и тази година решихме наградата да бъде връчена на една институция и то на най-дълголетната и най-достолепната“. Това каза пред БНР проф. Атанас Семов, син на проф. Марко Семов. Той е и конституционен съдия, предложен от президента Румен Радев.

По думите му гръбнакът на националното оцеляване е духовността. Според него българската национална духовност се крепи преди всичко на БАН, на Софийския университет и на читалищата. Това били трите основни прешлена в оцеляването на душевността ни като народ. А това, което се прави в БАН почти без финансиране и без държавна политика, почти без усещане за значим смисъл, е тих героизъм, смята Атанас Семов. Той допълни, че в същото време се произвежда много висока наука.

„Ние свикнахме, като народ, хоризонтът ни да се простира не няколко десетилетия напред, а няколко седмици напред. Сериозните народи не подскачат толкова лесно от единия тротоар на другия по своя път напред. Или предприемаш една сериозна политика, или не пипаш с лекота, защото това обезверява хората… Задължително трябва да изучаваме и разбираме националния си характер, за да можем да създаваме работещи закони“, коментира синът на проф. Марко Семов политическата ситуация у нас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във