Банкеръ Daily

Общество и политика

Нареждаме се сред последните в ЕС по работа от вкъщи

Повече хора са започнали да работят от вкъщи след въвеждането на мерките за социално дистанциране в отговор на пандемията от COVID-19. Въпреки това изключения не липсват и през 2020 година под 5 на сто от работната сила е изпълнявала задълженията си от дома в двата региона на Хърватия, както и в Кипър, Латвия и България (налични са само данни на национално равнище). Това сочат данните на Евростат. 

 

Сред регионите в Европейския съюз Хелзинки-Усима, столичният на Финландия, е с най-висок дял (37 на сто), следван от два белгийски: провинция Валонски Брабант (27 на сто) и Столичен Брюксел (26 на сто).

Около един на всеки четирима служители са работили от вкъщи в следните столични райони: Източнен и Мидланд в Ирландия (25 на сто); Виена в Австрия и Столичен в Дания (двата по 24 на сто), както и Ил дьо Франс във Франция, Утрехт в Нидерландия, Люксембург (единствен регион) и Лисабон (плюс окръга) в Португалия - всеки с по 23 на сто. Работата от вкъщи е била по-рядко срещана в много източни и южни региони на ЕС.

Оказва се, че 12 процента от заетите на възраст 20-64 години в ЕС обикновено са работили от вкъщи, докато през последното десетилетие този дял бе останал непроменен на равнище около 5 или 6 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във