Банкеръ Weekly

Общество и политика

НАПУСНА ЛИ АСЕН ДРУМЕВ БАНКА ДСК?

Лятната сензация между финансистите тази година дойде от банката на редовия българин. Както научи БАНКЕРЪ, в края на юли Асен Друмев, член на управителния съвет на Банка ДСК, е отказал да подпише предложения му нов мениджърски договор. По етажите на ДСК този факт се коментира като подаване на оставка. Служители в централното управление на банката пък споделиха пред репортер на БАНКЕРЪ, че от две седмици Друмев не се е появявал на работа, а отпуската му изтекла в края на юли.


Асен Друмев не бе открит на известните ни телефони за коментар или потвърждение на информацията. Но обикновено коридорните слухове от втория етаж на Московска 19 (където са кабинетите на повечето членове на управителния съвет на банката) рядко се разминават с истината. Между мениджърите на касата започнаха да припламват искри още през зимата на тази година, но в края на май конфликтът достигна до своята кулминация. По това време потулваните противоречия между Асен Друмев и Кристофор Павлов, от една страна, и председателя на управителния съвет на Банка ДСК Спас Димитров и тогавашния изпълнителен директор Николай Каварджиклиев, от друга, прераснаха в открит сблъсък. Причините бяха няколко, но подходящият повод се яви при лицензирането на изпълнителните директори. От всички членове на УС на Банка ДСК БНБ даде сертификати за изпълнителни директори само на Виолина Маринова, Кристофор Павлов и Асен Друмев. По отношение на другите членове Банков надзор изрази съмненията си, че Спас Димитров и Николай Каварджиклиев отговарят на изискванията на Наредба N20 за сертификатите, според която изпълнителният директор на една банка трябва да има петгодишен стаж във финансовия сектор или в държавната администрация и три от тях да са на ръководна длъжност. Точно в този момент се заговори, че Кристофор Павлов и Асен Друмев са предприели някои действия, за да поставят в неизгодно положение Спас Димитров и Николай Каварджиклиев. В тяхно отсъствие - през април 2000 г., Павлов и Друмев наклонили везните в управителния съвет на банката, който приел силно рестриктивни правила за провизиране на кредитите. Според тях за всички заеми се налага начисляване на значително по-големи суми за провизии. Крайният резултат, според мълвата, щял да бъде изкуствено влошаване на състоянието на кредитния портфейл на банката за май и юни, а за него пряко отговаряли Спас Димитров и Николай Каварджиклиев.


Служители в централата на Банка ДСК твърдяха по онова време, че изпълнителният директор Кристофор Павлов даже се представял като новия председател на кредитната институция. Димитров и Друмев пък стигнали до жестоката конфронтация помежду им в края на май, след като последният не се появил на заседание на управителния съвет на банката и по този начин провалил отпускането на кредит за неин важен корпоративен клиент. Спас Димитров се разгневил дотолкова, че поискал оставката на Друмев. Така въпросът стигна до надзорния съвет на кредитната институция (в него влизат главният секретар на Министерския съвет Елиана Масева, заместник-финансовият министър Кирил Ананиев и главната счетоводителка на БТК Ценка Илчева), но той така и не се произнесе по конфликта.


На 10 юни тази година Спас Димитров все пак получи от БНБ сертификат за изпълнителен директор на Банка ДСК. Николай Каварджиклиев обаче не бе одобрен дори за член на управителния й съвет. От управление Банков надзор, което издава сертификатите, прецениха, че на Каварджиклиев не му достигат шест месеца трудов стаж на управленски пост, за да бъде мениджър на банка.


В петчленния управителен съвет на Банка ДСК се отвори едно свободно място, около което веднага се роди нова интрига. Ако за член на УС на банката бе утвърден човек, симпатизиращ на Друмев и на Павлов, Спас Димитров щеше да я управлява под диктата на мнозинството и в разрез със собствените си разбирания. При подобна ситуация, според много финансисти, дните му в кредитната институция щяха да са преброени. Надзорният съвет на Банка ДСК обаче не допусна подобно развитие на събитията. В средата на юни той назначи на мястото на Каварджиклиев шефа на районния клон на банката в Пловдив Владимир Тошев, който застана зад Спас Димитров. Освен това надзорниците на Банка ДСК решиха, че нейни изпълнителни директори ще бъдат Спас Димитров, Виолина Маринова и Владимир Тошев, а Асен Друмев и Кристофор Павлов ще останат само членове на управителния й съвет. Именно това развитие на събитията вероятно е подтикнало Друмев да не подпише мениджърския си договор в края на юли и евентуално да се оттегли от банката.


При тази ситуация в нейния управителен съвет отново се овакантява едно място. Въпросът е дали за него веднага ще се намери подходящият човек, или надзорният съвет ще изчака до ноември-декември, когато Николай Каварджиклиев (тези дни се очаква той да бъде назначен за прокурист на Банка ДСК) ще натрупа липсващия му стаж и ще кандидатства отново пред БНБ за получаване на управленски сертификат?


А развръзката на тази дилема ще определи колко дълго рокадите в Банка ДСК ще останат горещата тема на банковата система.

Facebook logo
Бъдете с нас и във