Банкеръ Weekly

Общество и политика

Напрежението в Рибново расте, учениците отказаха да влязат в класните стаи

Напрежението в училището в Рибново продължава да се покачва, след като и днес децата не стигнаха до класните си стаи, съобщава БНР. Повод за недоволството в града стана уволнението средата на миналата седмица на временно изпълняващия длъжността директор на средното училище Манчо Джуркин. Случаят стигна и до парламента, където депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева обвини депутата от ДПС Ахмед Башев, че стои зад уволнението на директора.

Джуркин и част от учителския колектив твърдят, че зад уволнението стои кадруването на местния депутат Ахмед Башев, който е родом от Рибново и преди да влезе в парламента беше кмет на община Гърмен. Местната власт и друга част от учителите пък смятат, че роднини и приятели на бившия директор умишлено създават напрежение и не позволяват на децата да влязат в класните стаи. Тази сутрин децата влязоха в класните стаи, но 12 от общо 43-мата педагози отказаха да го направят в израз на подкрепа към уволнения директор.

Кметът на Рибново Сеим Иса, който е директорът на училището и лично е назначил Джуркин за свой заместник, коментира, че когато има установени нарушения човек не може да има претенции и е недостойно да търси политически чадър. След получен сигнал през януари Регионалният инспекторат по образование констатира редица нарушения в училището, повечето от тях тежки, системни във времето и влошаващи качеството на учебния процес. Има опасност заради някои от тях дипломите на учениците, завършили миналата година, да бъдат обявени за невалидни.

От община Гърмен са готови да изпратят комисия и с помощта на полицията да въведат новия директор Светослав Беков в училището, където той преподава биология. Очаква се учители от Рибново и други населени места в общината да протестират пред сградата на училището в подкрепа на уволнения Джуркин. В знак на протест срещу политическите уволнения оставките си ще депозират около 30 преподаватели от училището в Рибново. За днес се планира и блокиране на училището от учители и местни жители, които се канят да направят жива верига и да не допуснат да влезе новоназначеният директор Светослав Беков, който е лидер на ДПС в съседното село Осиково.

За последните два месеца бяха уволнени четирима директори на големи училища в региона – Асим Адемов от училището в Долно Дряново, Джевджет Дунчев - в Сатовча, Мария Стоянова от Хаджидимово и Манчо Джуркин.

Facebook logo
Бъдете с нас и във