Банкеръ Weekly

Общество и политика

Напрежението в парламента избива в абсурди

S 250 50a39bd9 bb7c 4587 b913 e70c3f6f3ba6

Все по-странни неща стават в българския парламент - депутатите ни изненадват с абсурдни и шизофренични хрумвания. И докато в пленарната зала вървят важни финансови закони, в кулоарите някои народни избраници търсят своите пет минути слава. Очевидно нервността и напрежението поради приближаващото европредседателство избиват по различни начини.

Страшно изобретателни се оказаха Веселин Марешки и неговите хора от "Воля". Преди дни Марешки се закани, че той и депутатите му ще бойкотират пленарните заседания, докато левият народен представител проф. Иво Христов не подаде оставка, заради изказването му, че 80% от българите са дебили и че е принизил ролята на българския народ за спасяването на евреите през Втората световна война. В сряда (22 ноември) обаче представителите на "Воля" се регистрираха, което означава, че ще получат надницата си за деня, изчислена на около 200 лв. на човек. По-късно Марешки даде брифинг в кулоарите и в отговор на журналистически въпрос дали е приключил протестът срещу Христов обясни: "В никакъв случай, даже сега след почивката ще прочетем декларация и ще я четем всеки ден. Няма как да приключи, ние не можем да си заровим главата в пясъка. Всеки ден ние ще влизаме в залата и ако депутатът от "БСП за България" е там, ние ще напускаме."

Понеже логиката на това изявление трудно се хваща, журналистите помислиха, че става дума просто за гарантиране на заплатите. Лидерът на "Воля" обаче ги опроверга. "Ние сме достатъчно богати хора, за да не сме тука заради заплатите. Абсолютно всички сме богати хора", посочи той. След което разясни, че депутатите му сутрин ще влизат в залата, защото не знаят дали Иво Христов е там. Ако го няма, ще остават. Но ако присъства, ще излизат. Това било модификация на протеста им.

Веселин Марешки припомни, че преди няколко месеца Димитър Главчев му искал оставката като заместник-председател на парламента. Тогава направил прогноза, че по-скоро ще си тръгне Главчев, както се и случи. В тази връзка бизнесменът-политик предрече още две оставки. Едната щяла да е на Иво Христов. "Този човек – си запишете – няма да стои дълго в Народното събрание. Ще направя и второ предсказание - във връзка с всичките тези неща (заплахите, оплакването на Валентин Златев от държавни институции, че си вършат работата и ги проверяват), във връзка с това, че години наред са правени милиарди обороти и не е плащан никакъв или почти никакъв данък в България, мога да се обзаложа, че няма да е дълго времето, в което Валентин Златев ще е ръководител на тази компания", изпророкува Марешки по повод съдбата на шефа на "Лукойл България". "Имам информация, че в най-скоро време процесът по подаването и приемането на оставката на Валентин Златев като ръководител на компанията в България ще бъде дадена и съответно приета", допълни той.

Пак на 22 ноември стана и една неприятна случка, която много разтревожи депутатите от ДПС. Колегата им Рамадан Аталай колабира пред Народното събрание. За щастие с него бил Джевдет Чакъров, който е лекар и му оказал първа помощ. От залата беше извикана и д-р Нигяр Джафер, заместник-председател на парламента. Друг лекар от парламентарната група на движението - Хасан Адемов, пък е придружил Аталай в линейката до болница "Св. Екатерина". По-късно директорът на клиниката проф. Генчо Начев каза, че на депутата се правят изследвания и няма нищо обезпокоително.

Ден по-рано пак успяхме да се поизложим пред чужденците, въпреки реакцията на Бойко Борисов и "саможертвата" на Димитър Главчев. Гаф с превода от италиански на български съпроводи първата ни публична проява за европредседателството в българския парламент – посещението на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни. Докато той произнасяше обръщението си пред българските депутати, технически проблем или недоглеждане ги лиши от превод в слушалките.

Преводът секна след първите няколко изречения на госта, а народните пресдавители се разшумяха недоволно досущ загубени в превода. Изминаха няколко тягостни и неловки минути, докато бъде отстранен проблемът, който се оказа технически, а не както се предположи в началото, че няма осигурен преводач. В това време, прав на трибуната, Таяни се засмя и прояви чувството си за хумор, заявявайки на английски: "Трудно ми е да говоря на български". После обеща: "Следващия път!"

По-късно се разбра, че  по изрично настояване на екипа на италианеца обезпечаването на превода било поето от техническата служба на Европейския парламент, а не от служители на Народното събрание, но за беля един от уредите се оказал неизправен. 

Преди тази случка пък младежи от ДПС направиха евтина провокация. След като Таяни бе посрещнат при официалния вход от председателя на нашия парламент Цвета Караянчева, двамата се ръкуваха пред медиите. Караянчева покани госта към кабинета си, когато въпросните младежи започнаха да викат към него и да му подават книги със заглавие на английски "Nationalism in Bulgaria" ("Национализъм в България"). Шефът на Европарламента и делегацията с него се поогледаха смутено, но в крайна сметка бяха насочени от протокола в обратната посока.

Очевидно групата на викащите няма пари да стигне до Брюксел и е била вкарана в Сградата на съединението чрез депутатите от  ДПС. Иначе в  самата книга са описани акции на националистите от "Атака", ВМРО и НФСБ, илюстрирани и със снимков материал.

Председателят на БСП Корнелия Нинова използва посещението на Антонио Таяни и му връчи визията на социалистите за бъдещето на Европа и мястото на България в нея.

Лидерът на "Воля" Веселин Марешки също използва случая, че председателят на Европарламента  се среща с българските депутати, за да се оплаче от картелите, високите цени на горивата и олигархията.

Преди визитата си в Народното събрание Антонио Таяни и придружаващата го делегация се срещнаха с премиера Бойко Борисов и президента Румен Радев. Темите на разговорите бяха за приоритетите на българското председателство, Западните Балкани, ситуацията в Близкия Изток, мигрантския проблеми, климатичните промени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във