Банкеръ Weekly

Общество и политика

НАПРЕЖЕНИЕТО В БЛИЗКИЯ ИЗТОК ПОДЛУДИ ПАЗАРИТЕ

Единната европейска валута не успя да се възползва от слабия щатски борсов пазар и след като на 11 октомври достигна ниво 0.8766 USD/EUR, бавно започна да губи стойност. По време на валутната сесия в Европа в четвъртък тя регистрира нови минимуми (след координираните интервенции на централните банки от Г-7 на 22 септември от 0.8619 USD/EUR и 92.68 JPY/EUR). Промените ставаха под диктовката на японската йена и швейцарския франк.


В началото на седмицата йената понижи котировките си спрямо основните си конкуренти под влияние на новината, че местната животозастрахователна компания Чийьода Мючуъл Лайф (Chiyoda Mutual Life) е подала молба съдът да я защити от кредиторите й. Но след като се разбра, че тя може да възмезди всичките индивидуални притежатели на нейни полици и че мощната международна застрахователна групировка Ай Ей Джи (АIG) е готова да й помогне, валутните играчи се успокоиха. Помогнаха и силните августовски поръчки към частните производители от сектора на машиностроенето, които се увеличиха с 26.6% в сравнение с юлската си стойност. Данните предизвикаха изявленията на ред японски политици и икономисти, че ръстът на БВП на страната за финансовата 2000 г. вероятно ще е по-висок от прогнозирания. Известно безпокойство събуди единствено слабият токийски борсов индекс NIKKEI, въпреки че през септември в Япония са влезли почти два пъти повече фондове, отколкото през август. Но след моментните затруднения йената се възстанови и поскъпна съществено към долара и еврото. Това даде кураж на висшите японски чиновници за дежурните коментари, че единната европейска валута е силно подценена и обменните й нива към йената са неизгодни за японските износители.


Швейцарският франк пак се яви като спасителното пристанище, след като в сряда щатските борсови индекси рязко поевтиняха. Валутните играчи избягаха от долара и тъй като нямаха доверие в еврото, се насочиха към швейцарската валута. До голяма степен това бе продиктувано и от факта, че европейските борсови индекси паднаха заедно с щатските. На следващия ден обаче борсите се успокоиха и компенсираха част от загубите, което предизвика ликвидиране на дългите позиции в швейцарски франкове и обратни покупки на долари и йени. Така еврото се оказа за пореден път големият губещ и регистрира минимуми към всичките си основни конкуренти.


Единната европейска валута щеше да продължи да пада, но за неин късмет се появиха съобщенията за тревожните събития в Близкия Изток и военните действия между Израел и Палестина. Те предизвикаха шоково покачване на цените на суровия петрол, поредното бягство от щатските борсови индекси и пренасочване на средства към средносрочните облигации на САЩ и отново - към швейцарския франк.


Оттук нататък основна роля за краткосрочните движенията на международните пазари ще играе политическият фактор. Що се отнася до тенденциите в средносрочен и дългосрочен аспект, те не са обнадеждаващи за еврото, въпреки стабилните икономически показатели на еврозоната. Не успяха да подобрят имиджа и изявленията на Сирка Хамалайнен - член на управителния съвет на Европейската централна банка. На среща, спонсорирана от франкфуртския клуб на международните бизнесжурналисти, тя каза, че средносрочните изгледи за икономически растеж на Евроленд са много благоприятни и слабото евро не отговаря на фундаменталните показатели и може да навреди на световната икономика. Банкерката не каза нищо за евентуални бъдещи координирани интервенции в подкрепа на валутата, но изрази опасенията на ЕЦБ от вторична инфлация, предизвикана от външни фактори, като високите цени на нефта и слабото евро.


У нас междубанковата валутна търговия през изминалата седмица беше доста активна. Среднодневните изтъргувани обеми бяха в размер на 144.4 млн. г. марки при 35.7-процентно участие на щатския долар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във