Банкеръ Daily

Общество и политика

Напрежение по време на дискусията за Закона за биоразнообразието, ще има и нови протести

Напрежение възникна между участниците в дискусията за Закона за биологичното разнообразие. Дискусията е организирана от парламентарната Комисия по околната среда и водите и започна в 13 часа.

Напрежението се породи след изказването на доц. д-р Петър Шуролинков от Националния природонаучен музей. Той изрази подкрепата си в бъдеще във философията на Закона за биологичното разнообразие научният подход да бъде определящ и водещ за опазване на биологичното разнообразие в България. Според него в противен случай страната ще изпадне в много сериозен разрез с европейските директиви.

Изказването му бе последвано от остра реакция от страна на друг участник, който се представи като собственик на земя. Той отправи обвинения към експерта и заговори за имотни терористи.

Председателят на ресорната комисия от ГЕРБ Ивелина Василева се намеси в спора. Тя помоли за спазване на правилата и реда за изказвания и дори предупреди, че може да се наложи да прекъсне заседанието. До това обаче не се стигна.

Междувременно представители на коалицията от неправителствени организации и граждански групи "За да остане природа в България" напуснаха обсъждането. Природозащитниците дадоха изявление пред медиите и обявиха, че ще протестират във вторник 7 юли 2020 г. Те настояват текстовете, касаещи "Натура 2000", да бъдат оттеглени.

В заключение Василева призова за повече конструктивизъм по темата. Тя допълни, че всички становища и мнения от дискусията ще бъдат разгледани. Според нея защитата на природата е значим въпрос и е въпрос на политически и обществен консенсус.

"Ясно бяха формулирани вижданията на ГЕРБ по законопроекта и по предложенията между първо и второ четене. Беше заявена нашата позиция да подкрепим основното тях но законопроекта, което беше изразено и в гласуванията по време на разискванията на първо четене на законопроекта. Същевременно изрично да заложим и наблегнем на научния подход при управлението на мрежата "Натура 2000" и взимане на решения в политиката, касаеща биоразнообразието и да не подкрепим текстовете, които са внесени от Валери Симеонов и група народни представители между първо и второ гласуване", заяви шефката на ресорната комисия.

С приетите на първо четене миналата седмица промени в Закона за биоразнообразието се предвижда нов подход за управление на "Натура 2000" в България, а именно изграждането на още структури за управление на мрежата на регионално и национално ниво. 

Промените предвиждат решенията да се вземат административно, без участие на учените, а само с участието на екоминистъра и на ръководителите на РИОСВ. Това породи съмнения в част от депутатите, както и в учени, че става въпрос за лобистки закон. Беше повдигнат и въпросът имат ли от РИОСВ  капацитет да извършват тази дейност. 

Промените бяха подготвени още от бившия ресорен министър Нено Димов, до чийто арест и оставка се стигна заради водната криза в Перник. Сега промените са допълнени от лидера на НФСБ Валери Симеонов и успяха да се придвижат към гласуване в пленарната зала.

На 25 юни заради предстоящото второ гласуване на промените природозащитници от цялата страна излязоха на протест в столицата. 

Според екоактивистите измененията не само противоречат на европейското законодателство, но и напълно ще ликвидират екологичната мрежа "Натура 2000". Притеснително, според тях, е и изключването на учените от управлението на защитените зони.

Акцията бе под наслов: "Долу ръцете от морето, планините, реките и горите".

Ако предложените промени в закона станат факт, те ще отложат приемането на природозащитни мерки и цели, посочиха протестиращите. Те определиха като притеснители предложенията, направени между първо и второ четене от Симеонов и особено задължаването за предоставяне на първични данни, "което е направено по начин, който противоречи дори на Конституцията".

Има и други предложения, в които, според критиците, личи превес на икономическите интереси над природозащитните. Основната критика обаче е, че чрез тези промени се въвежда т. нар. нов подход за "Натура 2000“. А този подход бил изработен от фирма срещу близо 1 милион лева по Оперативна програма „Околна среда“, а били разписан от Нено Димов и екипа му в същото време, когато са заблуждавали обществото, че на Пирин може да се строи и то без оценка.

Facebook logo
Бъдете с нас и във