Банкеръ Daily

Общество и политика

Напрежение и сблъсъци с полицията по време на "Великото народно въстание III"

По време на 76-атата вечер от антиправителствените протести в столицата, обявена като "Велико народно въстание III", се стигна до ескалацията на напрежението. Има информация за трима пострадали полицаи, както и за един арестуван протестиращ.

Първите часове от демонстрацията, която започна около 17 часа на 22 септември, преминаха спокойно. Малко преди 22 часа част от протестиращите настояха да преминат през полицейския кордон откъм сградата на БАН, за да стигнат до Паметника на незнайния войн заради Деня на независимостта. Друга група от протестиращи се опита да заобиколи кордона и да стигне до старата сграда на парламента. Тогава към полицаите полетяха бомбички, бутилки и яйца.

Бяха направени няколко няколко неуспешни опита да се разкъса полицейския кордон. На място пристигна и районният кмет на “Оборище” Николай Александров. Около полунощ протестиращите се разотидоха. А кръстовищата на Орлов мост и при Ректората на Софийския университет останаха блокирани за няколко часа.

Директорът на СДВР Георги Хаджиев посочи, че със Столичната община е бил съгласуван единствено протеста на площад "Независимост". Случилото се пред сградата на Народното събрание са нерегламентирани действия, целящи единствено ескалация на напрежението, смята той. 

Хаджиев съобщи, че един човек е задържан за носене на забранени предмети на вчерашния протест, към момента няма официална информация от МВР дали има други задържани и колко са те.

МВР разпространи и кадри от сблъсъка между униформените и протестиращите при старата сграда на парламента. Видео от охранителни камери е качено в YouTube канала на МВР.

"Това не беше протест. Това беше някакъв усмихнат опит и ние да усетим, че има празник", заяви един от организаторите на протестите срещу правителството - Арман Бабикян от "Отровното трио". Според него униформените не са допуснали протестиращите да преминат "по някаква причудлива причина", защото не е имало заповед на кмета на София, че е забранено преминаването през това място.

"Ние се надяваме да ни пазят тези, на които плащаме данъци. Бяха изсипали огромни количества сили на реда. Те пазеха някаква празна сграда, защото на някой му е хрумнало и то незаконно да не ни пропуска по тази улица, за да посетим тези свети места за всеки българин“, подчерта Бабикян пред bTV.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във