Банкеръ Daily

Синдикатите очакват:

Напрегната зима и по-високи цени на енергоносителите

Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“

Новите, по-високи цени на тока, парното и топлата вода не са съвсем реални, ако се зачетем в решението не КЕВР. В момента цените се задържат, но през зимата техният ход може да стане още по-стръмен. Тази прогноза даде Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“.

"Това съвсем не са реални цени – такива, каквито би трябвало да бъдат, ако отразим всички разходи. Това само може да ни каже, че ни чакат още по-тежки времена“, категорична е тя. Ръстът на цените, за да отразява реалността, трябва да е значително по-висок, допълни експертът.

30% от българските домакинства не могат да си позволят адекватно отопление, което е четири пъти повече от средното в Европейския съюз, където едва 7 на сто от домакинствата изпитват подобни затруднения, посочи Григорова. Ако се обърнем към предходните 10 години и погледнем цените, по данни на НСИ средно с около 42% се увеличават разходите на едно домакинство за осветление, отопление и енергия, коментира синдикалният експерт.

По думите ѝ 1140 лева са утопия за голяма част от бедните домакинства. Именно те не могат да си позволят капиталови разходи, а след като не могат, плащат повече, изтъкна Ваня Григорова пред БНР. По думите ѝ те живеят в неизолирани жилища и не могат да ползват уреди с висока енергийна ефективност. „Ако ние ползваме един актив – дали автомобил или апартамент, без да го обновяваме, е ясно, че след 10-20 години ще имаме руина, която ще харчи повече. Това се случва дълги години в българското общество: ние не правим капиталови разходи, поради което ставаме още по-бедни.“, категоричен бе икономистът.

При ТЕЦ-овете, които работят на газ, ръстът на цените е значително по-висок от тези на въглища, а това е изключително важно, отбеляза експертът. „Тъй като показва, че дори при този пик на цената на емисиите, отново цената се увеличава повече при тях.“

В момента се задържат цените както на електрическата енергия, така и на отоплението, с включването само на малка част от основните ТЕЦ-ове на регулирания пазар, припомня Григорова. „Ако се наложи през зимата да се включи по-голяма квота, то тогава ще се увеличи още повече както цената на тока, така и на отоплението. В момента виждаме много сериозен ръст на цените, но той може и е твърде вероятно да бъде още по-стръмен през зимата, когато социалното напрежение ще бъде още по-високо.“, добави синдикалистът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във