Банкеръ Weekly

Общество и политика

Напред с байрака

Новата 2013-а започва добре. Даже фантастично. Още на третия ден община Стара Загора надскочи битовизма. Съветникът от ПП Нова сила Тихомир Томов предложи градът да инвестира в терен от 50 декара на... Луната. Допуска човекът, че предложението му сега може и да звучи нереалистично, но е категоричен, чее важно да се инвестира в бъдещето.


До момента само община Прага се е осмелила да отдели от общинския бюджет за лунен терен, но редица частни инвеститори вече притежавали осеяни с кратери парцели. Продавач на космическите имоти (не само на Луната, но и на Марс и на Венера)е американска компания, която е направила горди собственици 3.5 млн. души. Сред институционалните инвеститори пък са НАСА и израелските военновъздушни сили.


Съветникът Томов е изчислил и рентабилността на вложението. Имотният пазар на Земята се сривал, а този на Луната вървял нагоре. Вложението щяло да излезена местната хазна някакви си 1000 долара, но когато Земята се окаже тясна за нас (което щяло да стане рано или късно), старозагорци ще разполагат със стратегическо място за преселване.


Видно е, че националният ни дух криза не го лови - гледа все нагоре и надалеч. Излел е Делю хайдутин на Валя Балканска от десетилетия оглася междупланетарните пространства, а косомонавтът ни Георги Иванов е вече с побелели коси. Миналата година пък узнахме, че 40-километровият скок от Космоса на Феликс Баумгартнер бил измислен от българина Иван Трифонов. Сънародникът ни с австрийско гражданство искал сам да скочи от високото, но национално отговорният австрийски капитал в лицето на компанията РедБул насочил милионите си към Баумгартнер.


Преди дни шефът на родните полярници проф. Христо Пимпирев заби трикольора на Южния полюс. Президентът Росен Плевнелиев незабавно го поздрави с покоряването на най-южната точка на планетата, оценявайки стореното като още един повод за национално самочувствие и вяра в българския дух. След колорадската треска в новогодишното обръщение на президента дребен пропуск е, че други двама българи вече са стъпвали на Южния полюс (за което от президентството този път се извиниха). Както и че международната експедиция, в която е Пимпирев, е стигнала до полюса със самолети. Покорени със ски, в стила на пионерите Робърт Скот и Руал Амундсен, били едва десетина километра.


След като преспали в палатки и се понаснимали, участниците измерили температурата и поели отново към самолета. За друг научен резултат освен обстоятелството, че посред атлантическото лято студът на полюса (където американците разполагат със свръхмодерна база) бил минус 35 градуса, не се съобщава. Остава обаче утешението, че полярната ни наука върви в крак с американската. Можем също да се надяваме, че ще грабнем парче от Антарктида, преди да поемем към Космоса. Вероятно ще ни го продават отново американците, но с оглед атлантическата ни ориентация ще настояваме за изгодна сделка.


Байракът обаче е побит на най-далечната и най-ужасна точка на планетата, както я нарича Робърт Скот преди 101 години. Звучи страховито, но и задължава. Трикольорът се вее сред ледената пустош така, както конските опашки на Аспаруховите войни сред азиатските полета. Щом те стигнаха до Балканите на коне, защо ние да не покорим Антарктида със самолети?


Та през настоящата 2013 г. българската държава става на 1331 години.Оттук насетне нумеролозите и звездобройците имат думата. У нас те дефилират в медиите като на моден подиум, но рядко имат поводи да се развихрят като в описаните по-горе случаи. Затова пък не пестят усилия в предсказанията си за фантастичното ни бъдеще.

Facebook logo
Бъдете с нас и във