Банкеръ Daily

Общество и политика

Направление за COVID тест при 2 симптома, вижда ли се краят на сагата

Общопрактикуващите лекари вече могат да отпускат електронните направления за PCR тест, които нямат лимит. Това заяви управителят на здравната каса проф. Петко Салчев.

Освен това той потвърди и дългоочакваната добра новина, която бе съобщена по-рано днес, че НЗОК се е вразумила и е намалила COVID симтомите, които са необходими за издаване на направление само на два, а не на пет като досега. Така например ще е достатъчно човек да има кашлица и температура, за да получи право на безплатно изследване, потвърди Салчев пред bTV. 

Шефът на здравната каса съобщи, че електронното направление ще се генерира в електронната система с уникален номер, който джипито ще може да изпраща по есемес или просто да издиктува по телефона на пациента си, а той ще получи съответния тест във всяка лаборатория с договор с НЗОК, като ще е достатъчно само да каже номера.

Салчев заяви, че напразно хората чакат с дни да получат предписание за карантина след положителен PCR тест, за да си извадят на това основание болничен. Този въпрос можело да се реши и без PCR. "След като можете да прегледате даден човек и да установите, че има остра вирусна инфекция, то значи може да се издаде болничен лист за тази инфекция. Клиничната картина не зависи от теста", увери той.

Председателят на здравната каса обясни, че доставната цена на един тест варира между 17 и 25 лева, а НЗОК заплаща на лабораториите 60 лева. Той посочи, че всяко лечебно заведение и лаборатория договарят цените си на свободния пазар. Шефът на касата потвърди, че пътеката за пневмония също ще се заплаща колкото тази за вирусни инфекции - 1200 лв. на пациент, но само ако е доказано наличие на COVID-19 с PCR тест. 

Клиничната пътека е за минимум 5 дни и максимум 14-15 дни, като има начин хоспитализацията да се удължи, ако това се налага, обясни управителят на НЗОК.

Според Европейския център за превенция и контрол на заболяванията симптомите са: кашлица, треска, възпалено гърло, миалгия и отпадналост, затруднено дишане, диария, гадене и повръщане, загуба на вкус и/или мирис. Към тях нашите лекари прибавят болка в гърдите и главоболие.

Facebook logo
Бъдете с нас и във