Банкеръ Daily

Общество и политика

Направете детски брифинг, в който и да поизлъжете малко

Направете детски брифинг, в който и да поизлъжете малко. Такова предложение получил генерал Венцислав Мутафчийски от баща на 8-годишно дете, което редовно гледало брифингите.

Председателят на Националния оперативен щаб спомена тази подробност в отговор на въпрос дали не се създава стрес с всекидневното сутрешно обявяване на броя новозаразени и починали.

„От три седмици настояваме пред премиера да бъде променен начинът на поднасяне на информацията. И на нас ни тежи тази работа. Още при създаването на Щаба фундаменталната идея беше обществото да е максимално и обективно информирано по този въпрос. Въпреки че има много усилия да се разбие идеята, че информирането е обективно.

Цял живот ние, като лекари, сме поднасяли много неприятни вести на нашите пациенти – да им кажем, че са болни от нелечимо заболяване, че перспективите или възможностите им за лечение са доста ограничени, че имат лимитиран живот – и това е много отговорно да им се каже. Защото един човек трябва да знае какво се случва с него. Дори и когато поднасяме добрите новини, ние също сме заливани от положителни емоции, които също ни носят стрес. Не само лошите новини носят стрес. Така че ние проявяваме пълно разбиране към нашите съграждани, че може би им омръзнахме, а пък и преносителите на лоши вести ги убиват. Напът сме да ни убият. Но все пак, докато е в сила тази заповед на премиера, ние трябва да си изпълняваме нашите функции.

Извинявам се на нашите сънародници, че не винаги вестите са оптимистични. Знам всички разсъждения в духа на това, че заболеваемостта е много малка, че се преекспонира. Все по-малко се чуват гласове, че заболеваемостта е малка в резултат на взетите мерки. Има разсъждения, че българската популация не може да го прихване толкова лесно, но тези клъстери на заболели в производствени колективи и малки фамилии са контрааргументи, че ние не сме невъзприемчиви” – подчерта генерал Мутафчийски.

Повод да спомене малките фамилии са новозаразените 11 души от две фамилии в пловдивското село Брестовица, като тяхното заразяване се свързва с двама души, завърнали се от Германия.

С тях общият брой на новозаразените през последното денонощие е 50 души. От тях 20 са настанени в болница. Така общият брой на случаите с Covid-19 става 1437 души. В момента 287 пациенти са настанени в болница, 39 - в интензивни отделения. Починалите през последното денонощие са трима души с придружаващи заболявания, като общият брой починали става 61 души.

През последните 24 часа са излекувани 21 от заразените, като така общият им брой става 243-ма. (В съобщаваната бройка на излекуваните винаги се споменават и заразените с Covid-19, които са били на домашно лечение, но са показали отрицателни проби.)

От новозаразените 50 случая освен засегнатите две фамилии в Брестовица правят впечатление петима новозаразени медици, като така общият брой на заразените медицински лица става 155 души.

 Във връзка с факта, че близо 10% от персонала на областната Видинската болница „Света Петка Българска” или 33 медицински лица са били заразени с Covid-19 министърът на здравеопазването Кирил Ананиев призовава с писмо за набиране на доброволци – медицински персонал за болницата във Видин.

В хода на брифинга стана ясно, че към края на май ще бъде дадена възможност само на ученици от 7 клас и 12 клас, на които им предстоят изпити и матури, да се върнат на училище.

Държавния здравен инспектор доц. Ангел Кунчев призова всички пътници – общо 95 души - от полет № 462 от 26 април по линията Амстердам – София да се свържат с Районните здравни инспекции, тъй като от полета им има регистрирани случаи на Covid-19.

По повод случая на заразени в Дома за стари хора в село Гара Орешец доц. Ангел Кунчев подчерта, че кметът на община Димово, под чието управление е домът, направил всичко възможно, давайки множество интервюта, да наложи своята гледна точка носителите на заразата да бъдат настанени в болница.

„В болница се настаняват болни, а не носители” – подчерта доц. Кунчев и даде последна информация за ситуацията в Дома: Осем са положителните случаи на Covid-19, от тях четирима са настанени в болница. Обслужващият персонал е от 16 души, от тях трима са заразени, заради което на работа са 13 души. Вчера общопрактикуващ лекар е посетил Дома и в резултат на направения преглед е заключил, че никой от намиращите се там не се нуждае от лечение в болница.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във