Банкеръ Daily

Слави Трифонов:

Направеното от ГЕРБ трябва да бъде изчегъртано

„Няма тайнственост, има логично поведение. Човек трябва да дава интервюта, когато има какво да каже... Свободата на словото не е да си на 112 място, а да усещаш свободата да правиш това, което ти повеляват моралът, логиката, интелектът. В България огромна част от медиите не са свободни“. Това каза пред БНР лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов в отговор на въпрос защо се дистанцира от медийни изяви. 

„Начинът на изразяване е в интернет, защото там си напълно свободен. Това е въпрос на избор“, посочи той. 

"Когато, тогава". Това е отговорът на Трифонов на въпроса дали ще бъде премиер, ако ИТН спечели изборите. 

„Не съм тръгнал да се занимавам с този политически проект, защото съм имал невероятното желание да стана политик. Аз съм тръгнал да правя това, защото цялата политическа система отказа да признае мнението на 3,5 млн. българи, които са гласували на законен референдум. Искам това нещо, което е логично, морално и законно, да бъде наложено“, допълни той в предаването „Политически НЕкоректно“. 

Слави Трифонов е категоричен, че това, което партия ГЕРБ е направила, трябва да бъде изчегъртано с всички законови средства. "Това нещо ще се махне, защото това е логичният нормален път на една нормална държава член на Европейския съюз... Суверенът решава... В парламента трябва да има хора, които да представляват цвета на нацията. Да бъдат уважавани, да се държат достойно, да бъдат принципни. Не може в Народното събрание един депутат да нарича зам.-председателя „гном“ (бел. ред. - репликата „Ей, гном, не се ядосвай, че пак ще получиш инсулт“ е отправена от Лъчезар Иванов от ГЕРБ към ген. Атанас Атанасов)“. 

По думите му БСП е „най-слабата беззъба опозиция от 30 години насам“. 

„Ляво - дясно отдавна се е размило. Съвременният свят е различен. За мен поведението на ИТН е практично. Но не като интереси на самата партия, а практично в интересите на суверена“, обясни той. Трифонов подчерта, че конкретните случаи определят насоката на ИТН дали е лява или дясна партия. 

Във връзка с външната политика на страната ни той заяви: 

„България винаги ще бъде свързана емоционално с Русия заради жертвата, която е направила за нас. Сега ситуацията е различна. Правилен беше ходът преди години на българския суверен да стане член на Европа и на НАТО, затова трябва да сме лоялни партньори на тези две организации. Най-после да има едно отношение, в което няма два крака - единият стъпил на едно място, другият на друго място... Когато един партньор е предсказуем, ще можеш да му имаш доверие. Трябва да си принципен, последователен, лоялен“, разясни той. 

Слави Трифонов е категоричен, че трябва да се обграждаш със силни хора с качества, а не с такива, които те слушат безропотно. „Историята го показва... Умен човек събира около себе си силни и кадърни хора, а не такива, които го слушат и правят каквото той казва. Така винаги ще стигне до крах... Имам щастието да общувам с хора, с които гледаме в една посока. Не взимам самостоятелни решения, търся съвети, мнения“, подчерта той.  

Попитан с кои партии би направил Трифонов коалиция, той отговори:

"Зависи какво ще реши суверенът на следващите избори, които ще са скоро. Ще стане ясно след 11 юли. Не искам да бягам от въпроси. Но аз съм човек, който не искам да се изразявам като намерение и евентуално. Нещата под мой контрол, мога да ти кажа какво ще направя. Тези, които не са, когато добия достатъчно информация по определен казус и проблем".

Защо поставя БСП като част от статуквото?

"Ти, Петре, от БСП ли си? Прави ми впечатление, че си със симпатии. БСП е била най-слабата и беззъбата опозиция в последните 30 години. БСП е част от цялото статукво и решенията по време на референдума бяха събрани с тези на останалите партии от статуквото. Доказаха го, когато онзи ден с ГЕРБ и ДПС бойкотираха парламента.
За кой човек, включително за теб, симпатизанте на БСП, не е популистки и предизборен ход това, което искаха за пенсиите? Така го тълкувам и така правя. Нинова тълкува, че провалът на БСП нея лично не я касае, а хора около нея, които ще си подадат оставките. Нинова превърна БСП от голяма партия в малка и проста".

Защо не въведоха мажоритарни избори?

"Нещо не мога да разбера. Непрекъснато казвам едно и също нещо и след това има въпроси. Какви пет лева като на референдум 2,5 милиона ясно се изразиха по въпроса за мажоритарните избори?
За да се променят изборите има работа, която да се извърши, за да стане реално. Трябва да се създадат 240 едномандатни района, да има ясно преброяване, има един куп работа на различни институции. Трябва да мине достатъчно време, да има волята и да се реализира. То ще се случи, когато има парламент на спокойствие и политическа воля. Не е достатъчно желанието, трябва да има и възможност и необходимата технология.
ГЕРБ предлагат нещо, което е невъзможно да се случи. Можеш ли да направиш ремонта на колата си за пет минути? Трябва време.
Никога, нищо не съм обещавал през живота си. Единственото което съм правил е да поема отговорност, когато нещо може да се случи, то да се случи.
Не мога да приема факта, че има група хора, които са се самозабравили. Ония ден един човек от ГЕРБ изкрещя на ген. Атанас Атанасов: Ей, Гном, не се ядосвай, защото пак ще получиш инсулт. Да ти кажа ли кой го каза? Човек на име Лъчо с прякор Мозъка".

Ще има ли свой кандидат на президентските избори?

"Далече са ми. Сега има други неща, които се случват и трябва да се вземат правилните и отговорните и адекватни решения. Поведението ми ще се стремя да е адекватно, отговорно и морално".

Facebook logo
Бъдете с нас и във