Банкеръ Weekly

Общество и политика

Наплив на милиардери в Монако

Монако - данъчният рай на Френската ривиера, преживява истински бум на луксозните жилища, включително и на апартаментите в 49-етажния небостъргач "Тур Одеон" близо до средиземноморския крайбрежен булевард, който ще е готов следващата година. Основната причина за раздвижването е очакваният приток на чуждестранни милионери и милиардери, които търсят спасение от високите данъци или от загубената банкова тайна. Много нови граждани на града-държава се очакват от Швейцария, след като през май Берн подписа споразумение за автоматично предоставяне на банкови данни на задгранични партньори. Новите налози на луксозните жилища във Великобритания и войната на Вашингтон с укривателите на активи вероятно също ще насочат заможните към Монако.


Според проучване на списание "Спеърс" и на компанията "Уелтинсайт", една трета от 38-те хиляди жители на страната са милионери. Сред тях са поп-звездата Шърли Беси, руският милиардер Дмитрий Риболовлев (собственик на местния футболен клуб "Монако", в който играе българинът Димитър Бербатов) и световният шампион от "Формула 1" за 2008-а - Люис Хамилтън, който се е преместил от Швейцария преди две години.


В най-скъпата част на Монако около "Златния площад" и казиното в Монте Карло цените на имотите са най-високите в света, преди Хонконг. Там човек може да си купи около 15 кв. м за 1 млн. щ. долара. В Женева обаче през последните 12 месеца цените на търсещите жилища са паднали с 30%, което експертите от бранша обясняват с бягството на данъчните "туристи" заради големите промени в местното законодателство, включително и на данъчните закони в някои кантони на Швейцария.


Пазарът на луксозни жилища в центъра на Лондон също показва признаци на охлаждане в очакване на задаващите се на хоризонта нови налози. Английският финансов министър Джордж Озбърн въвежда от 2015-а данък върху капиталовите печалби от продажбата на жилища от лица, живеещи зад граница. Това е в допълнение към вече повишения налог върху сделките за имоти, продадени за над 2 млн. брит. паунда. Безпокойство будят и парламентарните избори в Обединеното кралство през следващата година, които вероятно ще бъдат спечелени от Лейбъристката партия. А тя обеща да въведе годишен данък върху големите жилища.


В Монако вече се търсят по-големи апартаменти от купувачи, които се местят в княжеството със семействата си. По официални правителствени данни средната цена на продадените през 2013-а едва 15 такива жилища е била 9.3 млн. евро срещу 2.9 млн. евро две години по-рано. Апартаментите на по-високите етажи в "Тур Одеон", чиято вътрешна обиколка ще е 270 м, а балконите - 130 кв. м, струват 28 млн. евро. Една четвърт от продадените на пазара жилища са купени от изселници от бившия Съветски съюз. По-ниските етажи са продадени на правителството на Монако за ползване от местни граждани, които ще влизат в зданието през отделен вход. Пететажното луксозно жилище на "покрива" на небостъргача ще има 3300 кв. м площ и пързалка, която ще свързва салона за танци с плувен басейн на открито. Бъдещият му собственик ще трябва да плати за архитектурното чудо над 300 млн. евро.


Според някои експерти Монако ще трябва да навлезе в морето и да строи повече жилищни небостъргачи като "Тур Одеон", за да обслужи очаквания наплив от богати купувачи. Прогнозираният ръст на жилищните цени в княжеството до юни 2015-а е 20 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във