Банкеръ Daily

Общество и политика

НАП обещала да уведоми всички засегнати от теча на данни

Националната агенция за приходите е поела ангажимент да уведоми всички граждани, засегнати от теча на лични данни. Това заяви шефът на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. Не е ясно как точно ще се случи това, но данъчните имат такова задължение и според европейския регламент за защита на личните данни GDPR.

"НАП ще бъде проактивна и ще предостави по-лесен достъп до тази информация, тъй като касае голям брой граждани", обясни шефът на комисията пред Би Ти Ви. Той увери, че достъпът до данните ще е лесен. По думите му пробивът в НАП, за който бе обвинен 20-годишният Кристиян Бойков от Пловдив, е много сериозен. Засегнати са буквално всички, които някога са подавали декларация пред данъчните. Такъв теч на информация от държавна институция досега не е бил идентифициран.

За подобен тип източване на лични данни е предвидена сериозна глоба за администратора, посочи Караджов. Ако става дума за частно лице, санкцията е до 5% от оборота или до 2,5% от бюджета на държавна институция, но не повече от 20 млн. лв.

Комисията ще направи проверка в НАП, тя обаче ще започне едва след края на разследването.

Facebook logo
Бъдете с нас и във