Банкеръ Daily

Общество и политика

НАП актуализира защитата на информационните си системи

Националната агенция за приходите актуализира защитата на информационните си системи, съобщиха от ведомството. Заради това до 12:00 часа днес сървърите не са обработвали подаваните данни от фискалните устройства и електронните системи за фискална памет.

От агенцията допълват, че това не би трябвало да навреди на работата на самите касови апарати и се извиняват за неудобството на търговците. Промените са в интерес на сигурността, допълват от агенцията. 

Поради уязвимост в системата за възстановяване на ДДС в чужбина 20-годишен хакер източи 3% от цялата база данни на приходната агенция. Асоциацията на индустриалния капитал настоя за пълно разследване на "пробива" в системата на НАП от независими външни експерти и поемане на съответната отговорност.

След като вчера бизнесът реагира остро на случая, днес работодателската организация предупреди, че подобни катастрофи ще продължат и в бъдеще, ако не се промени начинът, по който държавата работи с електронните данни на гражданите и бизнеса.

Според асоциацията Държавната агенция за електронно управление трябва да наложи минимални критерии за сигурност при проектиране и изпълнение на електронните услуги от държавните институции.

Facebook logo
Бъдете с нас и във