Банкеръ Daily

Общество и политика

Нанков: Знаем за работата по всички отсечки от магистрала "Хемус"

"Знаем за работата по всички отсечки от първия до деветия етап на автомагистрала "Хемус". Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш регионален министър Николай Нанков. "Без издаване на строително разрешение от компетентна институция - в случая Министерството на регионалното развитие и благоустройството, всичко, свързано със строителните дейности, е незаконно. Ако говорим за нещата, които предшестват самото строителство, като теренно обезпечаване, проектиране, геодезия, инженерните пътища, доставянето на материали, закупуването на техника – за тях не са необходими строителни разрешения", обясни Нанков пред bTV.

Депутатът посочи, че ще заведе дело срещу говорителя на служебното правителство Антон Кутев за "манипулацията", че Нанков е подписвал финансово необезпечени договори за текущ ремонт и поддръжка на АМ „Хемус“. "Платено е на "Автомагистрали" за авансиране на дейностите между първи и девети участък. Под 35% са платените аванси. В големите обекти почти половината от разходите са свързани с подготвителните дейности, които предшестват строителния процес", добави бившият министър.

"Ако имаше нещо незаконно в договорите и платените аванси, новото ръководство на МРРБ трябваше от първия ден да изискат обратно тези суми. Сумите не са изчезнали, те са обезпечени. След това да прекратят договорите и да започнат отначало", каза още депутатът.

По думите му финансово обезпечени договори в АПИ няма. Никога по времето на ГЕРБ е нямало неизплатени средства. Тези, които в момента управляват, трябва да намерят ресурс, твърди Нанков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във