Банкеръ Daily

Общество и политика

Нанков: Георги бре чети, Георги не чете и говори нелепици и глупости

Длъжни сме да отговорим на поредната доза, спекулации, манипулации, внушения и лъжи на политическата партия, която преди няколко часа даде пресконференция по една тема, по която нейните експерти нищо не разбират. Това заяви заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков на извънреден спешен брифинг в Министерския съвет. Повод за това станаха нападки на БСП няколко часа по-рано. „Асфалт не се яде, но се краде”, каза Свиленски пред медиите в червената централа по повод на строителството и ремонтите на пътища. Той обвини регионалното ведомство и АПИ, че девет месеца търсят начини да не дадат разрешение за проверка на 46 пътни участъка.

„Георги Свиленски пита къде се возя - возя се там, защото съм поканен и имам какво да отчета. Той не е поканен, защото няма какво да каже и какво да отчете. Какъвто е председател на предизборния щаб, такъв е и експерт по пътища и строително инженерство”, продължи разгневеният Нанков. Според него БСП спекулират с факти и данни. АПИ никога не била отказвала достъп до информация, а напротив - в рамките на цял месец на социалистите се е предоставяла възможност да се запознаят с купищата и тоновете строителна документация за пътищата, за които те искат да се извърши проверка.

„При колегите явно липсва експертиза. Ние ги попитахме кои експерти ще проверяват документите и в коя лаборатория ще се извърши проверката - отговори не получихме. Нека Свиленски да дойде да чете и да се запознае с информацията. Тук ще перефразирам една известна поговорка - Георги бре чети, Георги не чете и говори нелепици и глупости”, заяви заместник-министърът. Той посочи, че за Своге има обвиняеми и вероятно делото ще стартира.

По повод твърденията на Свиленски, че асфалт не се яде, но се краде, Нанков каза, че всички помнят какво се е случило през периода на тяхното управление - след 2007 година по време на тройната коалиция, когато започнаха да идват първите европейски средства. „Бойко Борисов спря договорите, които оскъпяваха адски много строежа на пътищата. Ще ви предоставя и нужните документи за това. Нека Свиленски чете, че много информация му дойде и говори неверни неща. Пак ще повторя АПИ никога не е отказвала информация", категоричен беше Николай Нанков.

В брифинга се включи и инж. Иван Досев, член на Управителния съвет на АПИ. По думите му не трябва да се използва името на агенцията за неверни внушения. „Ние сме предоставили информацията на депутатите на БСП. Осигурен е пълен достъп до всички документи. Никой не дойде да се запознае с информацията и ние почувствахме една подигравка с нас, защото се изискваше адски много труд, за да подготвим документацията. Беше използван абсолютно ненужно един огромен ресурс на АПИ. Ако те искат отново да се запознаят с информацията, да го направят по надлежния ред и тя ще им бъде предоставена", каза той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във