Банкеръ Weekly

Общество и политика

НАМЕСТО СИНДИКАЛИЗЪМ

Правителството работи в спокойна среда, макар че периодично се оплаква колко му било трудно. За комфорта на управляващите неуморно се трудят двете големи синдикални централи - КНСБ и КТПодкрепа. Реминисценцията към разходката на труженици от КНСБ, причинила преди десет дни задръствания в центъра на София, просто не си струва. Протестът мина като наивен седесарски митинг със сценки от сборище на Атака. Макар че шефовете на двата синдикални мастодонта, всепризнатите доктори по стачките Желязко Христов и Константин Тренчев, пак не се доразбраха, тогава се мярнаха и няколко знамена на Подкрепа. Което всъщност въобще не е толкова важно. На пл.Гарибалди по него време бяха заети с друго...
В началото на миналата седмица се разбра, че изтерзаните чиновници от здравната каса ще стачкуват за по-високи заплати. Не получавали достатъчно клетниците и щели да си потърсят правата. Миналия вторник обаче се оказа, че на д-р Тренчев му е останал все още инстинкт за самосъхранение и заместниците му някак си са озаптили въпросните чиновници. Така любимците на българския гражданин, от които той трепери от ужас и въобще не желае да се превръща в пациент, няма да си навлекат допълнителни количества обществена симпатия. Здравната каса си спечели репутация на място, откъдето се краде като за последно. Малко странно и неправдоподобно звучи, че там има хора, които не заработвали и 200 лв. месечно, на фона на приказките за средна заплата от 450 лв. за трудещите се на това поприще. Както и да е, стачката се размина, а от здравното министерство дори наченаха преговори с недоволните. За да поддържа бойния синдикален дух обаче, д-р Тренчев разпореди стачната готовност в касата да бъде съхранена. Някъде към 15 юни очакваме ново включване.
Някой да не вземе да си помисли, че митингът на КНСБ - минал-заминал - е изпуснал парата и д-р Желязко Христов е мирясал? Нищо подобно! Протестът просто послужи като повод докторът да подхване оживена, макар и едностранна засега, кореспонденция със Сергей Станишев. Миналата сряда председателят на КНСБ изпрати отворено писмо на премиера, в което му съобщава, че повече не може така. Правителството не щяло да си говори със синдикатите за икономическата и за социалната политика, поради което на Солни пазар се информирали по въпроса от медиите. Д-р Христов е смутен и объркан от разнопосочните сигнали, идващи от държавните институции, каквото и да означава това. Сигналите били по повод тристранните преговори за Пакт за икономическо и социално развитие до 2009 г. и въобще не били съгласувани с него, макар че се преговаряло от няколко месеца.
Всъщност от писмото се разбира най-вече, че синдикалният доктор се бори за любов и внимание. Това показват и следните редове: Ако оглавяваното от Вас правителство има волята да прави ефективен социален диалог, наложителна е Вашата пряка намеса за координиране на позициите на основните две министерства - страна в преговорите и за успешно приключване и подписване на пакта. Като активен участник в процеса КНСБ отново заявява своята готовност заедно да доведем докрай започнатото и да покажем пред Европа нова култура на взаимоотношения и диалог. Очакваме от Вас подкрепа и действия по този ключов за страната документ.
С други думи, от КНСБ забравиха гальовната си закана, че ще свалят правителството, ако до 1 октомври не се оправим, а от 1 януари 2007 г. не влезем в Европейския съюз. Е, едва ли за кабинета представлява голяма заплаха, че около хиляда работници от Кремиковци не могат да се разберат с работодателя си и заплашиха миналата сряда, че митингът им ще се превърне в ефективна стачка.
Не е ясно доколко двата синдиката следят социалната политика в страната, защото до момента не се е чуло да съобщят нещо конкретно по въпроса. Свенят се да споделят дори какво точно искат. Кога ще бъде следващата стачка ли? Вероятно когато двамата синдикални лидери решат, че са лишавали прекалено дълго общественото внимание от себе си.
Иначе, ако двамата доктори си спомнят нещо от професионалната терминология, квази, като първа съставна част на сложни думи, иде от латински и с нея в медицината се обозначават мними, лъжливи симптоми.

Facebook logo
Бъдете с нас и във