Банкеръ Daily

Общество и политика

Намаляват таксите за студентските общежития

Таксата за общежитие, която плащат половината студенти у нас, е намаляла за периода на извънредното положение. 

Намаляването на наемите бе едно от исканията на Националното представителство на студентските съвети в България, които наскоро бяха изпратени до Министерството на науката и образованието и до университетите в страната.Студентите настояха срокът за плащането на наемите за общежитията да бъде удължен с не по-малко от 60 календарни дни за всеки месец в периода на извънредно положение, считано от 13 март. Те поискаха  и студентите, докторантите, специализантите и курсантите, които не обитават общежитията си от 1 април, да получат 50% намаление на наемите си за април и май, както и да не плащат за консумативи през това време.

 "Големите университети, които имат най-много студенти – УНСС, СУ, ВТУ, Русенски и техническите университети, редуцираха наемите. Така че може да кажем съвсем спокойно, че половината студенти на България са с редуцирани наеми, другата половина не са“, сподели председателят на студентските съвети Даниел Парушев, пред БНР. 

С искането им към момента са се съобразили  15 от общо 52 висши училища у нас. Сред университетите, които също са намалили наемите си за общежития, са Аграрният, Шуменският и Тракийският, както и Стопанската академия в Свищов.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във