Банкеръ Daily

Общество и политика

Намаляват размера на глобите за нарушаване на извънредните мерки

Парламентарната комисия по правни въпроси разглежда на второ четене промените в Закона за извънредното положение. При първото гласуване в петък с гласовете на ГЕРБ, ДПС, Обединени патриоти и "Воля" извънредното положение бе удължено до 13 май. 

Между двете четения на законопроекта всички политически сили в парламента внесоха предложения за промени. Засега се очаква да бъде постигнат консенсус за намаляване на глоби за нарушаване на извънредните мерки.

Поправките са внесени от ГЕРБ и предвиждат санкциите за физическите лица да започват от 300 лв., минават през 1000 лв. за повторно нарушение, а таванът е 2000 лева. Досега глобата за физически лица беше 5000 лева и се отнасяше за неспазване на ограниченията за посещение на паркове и за струпване на хора. 

По последни данни на МВР към 4 април са издадени 1119 акта  с глоби за 5000 лева. Тоест глобите, които полицията е наложила заради разходки в паркове и градини по време на извънредното положение, надвишават 5.5 млн. лева. 

София и Пловдив държат рекорда по издадени актове за разходки в паркове и градинки по време на извънредното положение. Най-много се нарушава в централните райони на градовете. 

В събота бе съобщено, че градската градина пред Народния театър в София е оградена с обезопасителни ленти с цел да се ограничи достъпът на хора в нея. Мярката бе взета заради извънредното положение в страната.

От 21 март на територията на София се въведоха допълнителни ограничения, които целят да ограничат разпространението на заразата с коронавируса. Така бяха преустановени посещенията в паркове, градски градини, на детски и спортни площадки

Facebook logo
Бъдете с нас и във