Банкеръ Daily

Общество и политика

Намаляването на субсидиите за партиите отпадна от дневния ред на парламента

Законопроектът за намаляване на партийните субсидии от 11 на 1 лев за получен глас, внесен от премиера Бойко Борисов, отпадна от дневния ред на Народното събрание и няма да бъде гласуван днес на второ четене, предаде репортер на "Банкеръ".

Предложението точката да бъде извадена от програмата на парламента направи зам.-председателят на НС и депутат от ГЕРБ Емил Христов. То бе подкрепено от 186 народни представители, двама бяха "против", а седем "се въздържаха". Той аргументира искането с това, че липсва докладът от гласуването в Комисията по бюджет и финанси, което се проведе в четвъртък.

По този начин депутатите отложиха гласуването и по текстовете на ДПС за т.нар. отворено финансиране на политическите формации. В бюджетната комисия бяха приети на второ четене исканията на движението за премахване на всички ограничения за даренията за партиите от физически и юридически лица. 

По-рано лидерът на НФСБ и партньор на ГЕРБ в управлението Валери Симеонов настоя промените да не се приемат на второ четене от парламента, докато коалиционните партньори не ги обсъдят помежду си.

Симеонов подчерта, че две от трите партии в "Обединени патриоти" - НФСБ и ВМРО на Каракачанов, са против измененията, които искат от ГЕРБ и ДПС. "Нека ГЕРБ да реши кой иска да му бъде партньор в това управление. Ако иска ДПС, да заповяда", заяви Валери Симеонов. 

Очаква се Борисов да свика коалиционен съвет след завръщането си от Брюксел, където участва в заседание на Европейския съвет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във