Банкеръ Daily

Общество и политика

Намаляването на ДДС трябва да е веднага, не като браншът фалира, посочи Валери Симеонов

„Мярката за намаляване на ДДС за ресторантьори трябва да бъде въведена сега, а не от 1 януари 2021 г., когато вече ще са фалирали. Целта е да спасим бранша, който понесе най-тежкият удар от епидемията”. Това заяви пред Нова ТВ лидерът на НФСБ Валери Симеонов. Според него всяко действие, което поставя под известен риск баланса на бюджета трябва да бъде много прецизно обсъдено, но на този етап другите сектори от икономиката нямали основание да искат подобна мярка.

„Това е временна мярка до края на 2021 г.  Разбрахме се с премиера и ресторантьорите да се следят стриктно постъпленията. Да не се окаже така, че в края на годината да бъдат повече от миналогодишните”, обясни той.

Лидерът на НФСБ отново изрази несъгласие с мерки като 60:40, които са пасивни и опират до раздаване на пари срещу стоене в къщи. „Намаляването на ДДС е насочено към съживяване на бранша, към завъртане на колелото на бизнеса, не към раздаване на пари. Във всички европейски държави това вече се прави”, подчерта Валери Симеонов.

За несъгласието на финансовия министър, Валери Симеонов заяви, че уважава Владислав Горанов като човек, който милее за бюджета и гледа да опази всеки лев, но отново подчерта, че сега е важно да се спаси сектора, пострадал най-тежко от кризата. На въпрос за евентуална оставка, Валери Симеонов отговори: „Няма да е добре за държавата на третата година от управлението да бъде сменен успешен финансов министър”.

„Частичното приемане на предложението на НФСБ за туристически талони (ваучери) бе трудно постигнат успех, все пак ние сме само един малък коалиционен партньор, ГЕРБ не ни подкрепиха талоните да важат за всички осигурени българи”, каза Валери Симеонов. Според приетото от Народното събрание вчера право ще имат всички, понесли тежестта на борбата с коронавируса, на първа линия – всички медицински лица, служителите на РЗИ, полицаите.

Като сериозен успех, който ще помогне на българския туризъм той отчете приемането на предложението на НФСБ за безплатни или на символични цени плажни принадлежности – чадъри, шезлонги и масички. Симеонов призна, че не разчита у нас да дойдат много чужди туристи това лято. Затова категорично подчерта, че целта на предложените мерки е задвижване на вътрешния туризъм – българските туристи да дават парите си на български фирми.

В коментара си за Васил Божков, Валери Симеонов отново посочи, че очаква хазартният бос да се завърне в България при това управление с белезници. Божков е заминал за Дубай в момента, когато парламентът е започнал да гледа промените в Закона за хазарта, внесени от Валери Симеонов и НФСБ. „Факт е, че сигналът от братя Найденови беше внесен на 4 декември, но прокуратурата малко се забави – Васил Божков трябваше да бъде задържан”, каза още лидерът на патриотичната формация. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във