Банкеръ Daily

Общество и политика

Намаляването на ДДС може да има нагативи, опасява се ДПС

ДПС започна обещаната поредица от срещи с различни браншове заради внезапното предложение на Делян Пеевски за намаляване на ДДС. В същото време сред депутатите от партията се появиха колебания и започнаха коментари и за негативни последици, които може да причини одобряването на предложението.

Миналата седмица движението обяви, че ще проведе срещи с браншовите организации, за да търси гаранции от тях, че ако бъде предприета стъпката за намаляване на ДДС върху хляба, лекарствата и книгите, то цените за крайните потребители ще паднат. Темата бе подхваната и от БСП, която внесе законови промени. Включи се и премиерът Бойко Борисов, давайки знак, че е склонен на нулева ставка на ДДС върху книгите.

В сряда в парламента фармацевтите приветстваха предложението за по-нисък ДДС върху лекарствата. Повече от час депутатите от ДПС разговаряха с проф. Илко Гетов, председател на Българския фармацевтичен съюз, Николай Хаджидончев, председател на Българската Генерична фармацевтична асоциация, и Деян Денев, изпълнителен директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

"Фармацевтичният сектор е единственият, в който има реални гаранции, че цените за крайния потребител ще паднат и то заради силната регулация от страна на Изпълнителната агенция по лекарствата", посочи зам-председателят на ДПС Йордан Цонев. "Търсим решение, а не вдигане на рейтинга, имаме да изчистваме още въпроси", добави той. Според него "Ако се намали ДДС върху лекарствата, бюджетът на НЗОК ще олекне с между 150 млн. лв. и 500 млн. лв. тази година".

Запитан, с колко по-евтини биха станали лекарствата за хората, лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отбеляза, че това е първа среща и е още много рано да се говори с конкретни числа. Представителите на фармацевтичния сектор обаче дошли подготвени и представили точни данни какви са добавките на търговците на едро, какви са те за търговците на дребно и какво е отражението на ДДС върху лекарствата.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във