Банкеръ Daily

Общество и политика

Намалява броят на водните инциденти

Броят на удавените през миналата година е 96, а спасени са били  3783 души. Това ни нарежда на едно от първите места в Европа и света по нисък брой на инциденти. Това каза пред журналисти Антон Налбантов, директор на Водноспасителната служба на БЧК, цитиран от БТА.

Преди години удавените деца за година са били 35-45, сега броят им е намалял до 10-15, посочи Налбантов и допълни, че това са основно деца от ромски произход, които не могат да плуват, а и нямат къде да се научат.

Председателят на БЧК Христо Григоров настоя плуването да стане задължителен предмет в училище, което би довело до намаляване на водния травматизъм. Оказва се, че едва 22 на сто от населението ни може да плува.

Делегираните бюджети в училищата не достигат за поддържане на басейните, информира Стоян Андонов, заместник-министър на младежта и спорта. Той обясни, че клубовете могат да кандидатстват по програми за безплатно обучение по плуване на деца. Водните спасители не могат да налагат наказания, ако някой не спазва указанията им, но могат да потърсят съдействие от охраната на плажа или полицията, допълни още зам.-министърът.

Между временно днес, правителството одобри промени в Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи, приета с ПМС №182 от 1996 г. Проектът за промени в наредбата бе предложен след анализ на предложение от Българския червен кръст и съобразен с развитието на технологиите, с бързината и качеството на услугите по водно спасяване и медицинско обслужване на място на морските плажове.

Предвижда се броят на спасителните постове да се детайлизира според дължината на бреговата линия и в зависимост от местонахождението на плажовете. Спасителните постове на морските плажове, намиращи се в територията на курорти от национално значение остават през 100 метра, а на морските плажове, които са извън територията на националните курорти поставянето на спасителните постове ще бъде през 150 метра.

Променят се изискванията при разкриване на медицински постове на морските плажове като обособяването на медицинските пунктове и подвижни реанимационни екипи ще бъде в зависимост от дължината на бреговата линия.

С промените се повишава на ефикасността на дейностите по водно спасяване и здравно и медицинско обслужване, чиято цел е сигурността, здравето и живота на туристите на морските плажове.

Facebook logo
Бъдете с нас и във