Банкеръ Daily

Общество и политика

Наливането на пари в здравната система не променя отношението на лекарите

Д-р Дечо Дечев

Наливането на пари в здравната система не промяна отношението на лекарите към пациентите заради т.нар. пазарен модел (клиничните пътеки). Това заяви управителят на Националната здравноосигурителна каса д-р Дечо Дечев. Той уточни, че няма нито едно предложение да се извадят определени групи участници от модела на клиничните пътеки.

"Действително се показа, че някои от участниците в този крайнодесен модел (пазарния) нямат място в него", подчерта Дечев пред Нова телевизия. Като примери посочи общинските болници, майчиното и детското здравеопазване. Според него те не следва да се подчиняват на търговски принципи в медицината.

Като причина за натрупаното напрежение в здравеопазването управителят на НЗОК видя отлагани във времето, заради липса на воля, реформи. Попитан дали НЗОК обръща внимание на аномалиите, например че в Пазарджик се слагат повече стендове, отколкото в София, Дечев отговори, че нямало достатъчно кадрови и експертен потенциал в здравната каса. Вместо това се проверявала документация и когато се засече нещо, следва търсене на външни експерти.

Отделно, шефът на НЗОК видя роля и на пациентите. Те също допринасяли за медицински измами и трябвало да търсят второ и трето мнение при поставена диагноза. Все пак лекарят призна, че второ и трето мнение означава "още харчене на пари от страна на пациентите".

Дечев се оплака, че НОИ и някои пенсионни фондове не плащат дължимите здравни вноски, а се търсят пари само от здравната каса. Публична тайна било, че ако бъдат приложени всички критерии за качество на оборудване и персонал, вероятно половината болници щели да отпаднат. Управителят на касата даде за пример педиатрията. Там, по думите му, били правени изключения през годините по определени критерии, но не посочи конкретно кои са критериите. Той се съмнява, че нова болница ще помогне, защото се е нарушавала връзката между доболничната и болничната помощ.

Шефът на НЗОК изтъкна, че държавата трябва да гарантира наличието на определени, по-евтини лекарства.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във