Банкеръ Daily

Общество и политика

Наличието на правителство се усеща, убеден е Радан Кънев

"Две седмици след избора на правителство в страната вече се усеща наличието му. България излиза от период на двегодишен политически хаос – нещо, което възпираше инициативата на хората". Това заяви пред БНТ Радан Кънев, съпредседател на Реформаторския блок.

Според него сред хората и особено в малкия бизнес се наблюдава "една лека вълна на оптимизиъм".

"В четирипартийното парламентарно мнозинство е много трудно и тепърва ще трябва да се учим на такт, на преговори, психология, защото степента на неразбиране между партньорите, на непознаване, на чисто психологически несъответствия в характерите е значителна и много работа ще трябва да се свърши", коментира Кънев.

"Орхан Исмаилов е кандидатура на министър Николай Ненчев. Трябва да уважаваме избора му. При нас, в Реформаторския блок, турски или етнически партии няма. Предстои сериозен диалог, но не виждаме защо да жертваме един човек заради неоснователни съмнения", допълни той.

Според него развръзката в тази ситуация ще е положителна. “Едно от най-важните неща, които трябва да научим в тази сложна коалиция, е да не приемаме хипотетично, че нещата няма да станат, а да вярваме, че могат да станат”, отбеляза той и добави, че РБ трябва да покаже на партньорите си, че в него протурски и етнически партии няма, че се превръща в все по-единен, все по-национален политически проект, при които се търси единство на българската нация.

На въпрос за намеренията да се осъществи съдебната реформа Радан Кънев подчерта, че “мощни икономически и политически фактори в България ще се борят до дупка, за да запазят нелегитимното, незаконно влияние върху съдебната система”. Според него смела реформа в здравеопазването може да се реализира единствено от смел човек като Петър Москов, който познава системата отвътре като медик и отвън като дългогодишен политик.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във