Банкеръ Daily

Общество и политика

Наказаха Спас Гърневски с порицание заради репликата "червени боклуци"

Депутатът от ГЕРБ Спас Гърневски ще бъде наказан с порицание заради снощния хаос в парламента. Това обяви в началото на пленарното заседание днес председателят на Народното събрание Цвета Караянчева. След като депутати от опозицията заградиха трибуната, Гърневски извика "червени боклуци".

От БСП обаче поискаха по-сериозно наказание, а именно - отстраняване от участие в поне едно заседание.

Самият Гърневски пък се извини от трибуната: “В края на парламентарния ден вчера се случи нещо, което не бива да се случва в този парламент – да бъде обградена трибуната на Народното събрание. И аз също си позволих реплики, които не трябваше да направя. Ако някой се е почувствал засегнат от това, което казах, съжалявам, че се е припознал и му се извинявам“.

От БСП обаче пак поискаха по-сериозно наказание. “Г-н Гърневски трябва да бъде отстранен минимум от едно заседание, по правилник е до три. Ако аз вчера съм нарушил, а вероятно съм нарушил правилника, моля, също да бъда наказан“, аргументира се заместник-председателят на парламентарната група на "БСП за България".

Председателят на парламента Цвета Караянчева свика нов председателски съвет за изясняване на казуса, но до съгласие не се стигна. Тя обяви, че наказанието на Спас Гърневски заради непремерени реплики в пленарната зала снощи остава порицание, въпреки настояването на БСП за по-тежка санкция.

"Остава такова каквото е  - порицание. Хубавото е, че се разбрахме за едно. От тук нататък от залата да отсъства езика на омразата", каза още Караянчева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във