Банкеръ Daily

Общество и политика

Найден Зеленогорски: Парламентът приоритетно да приеме гласуване по пощата

Кризата с COVID-19 е предизвикателство, което създава невъзможност на избирателите, поставени под карантина да упражнят конституционното си право на глас. Също така, абсолютният отказ, от страна на управляващите, за бързо въвеждане на електронно-дистанционно гласуване, представлява реално възпрепятстване на почти 1,5 млн. български избиратели, живеещи извън България, да упражнят правото си на глас. Това се казва в позиция на партия "Достойнството на един народ" - ДЕН, оповестена от председателя й Найден Зеленогорски.

От формацията изискват парламентът да разгледа спешно внесеното, преди две години, предложение на „Демократична
България” за промяна в Изборния кодекс, и законодателно уреждане на гласуване по пощата. От партията заявяват, че чрез гласуване по пощата в условията на световна пандемия ще се повиши значително избирателната активност на българите в страната и чужбина.

В предстоящите промени в Изборния кодекс е необходимо въвеждането на активна регистрация за участие в изборите, изчистване на избирателните списъци от „мъртви души” и създаване на професионална администрация, която да осъществява изборния процес, настояват още от ДЕН.

"Системното неглижиране на тези предложения, от управляващите, парламента и ЦИК опорочават възможността за провеждане на честни и свободни избори", се казва още в позицията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във